Nagyvilág

Kegyelmet kérnek Berlusconinak

berlusconi(1)(960x640).jpg (berlusconi)
berlusconi(1)(960x640).jpg (berlusconi)

A Silvio Berlusconinak adható esetleges elnöki kegyelemről és a nagykoalíciós kormány jövőjéről tárgyalt az olasz államfő és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) két képviselője.

A hivatalos elnöki közlemény szerint a PdL frakcióvezetői azokat az “igényeket” sorolták fel Giorgio Napolitanónak, amelyeknek a “teljesítése hozzájárulhat az olasz belpolitikai helyzet pozitív alakulásához és a kormánymunka számára hasznos stabilitáshoz”. A PdL frakcióvezetői nem nyilatkoztak, Napolitanótól egyenesen Berlusconi római rezidenciájára mentek, ahol a párt újabb tanácskozása zajlott le. Berlusconi hétfőn ügyvédeivel is egyeztet, majd Rómából a Milánóhoz közeli Arcoréban levő villájába költözik át.

Renato Schifani, a PdL szenátusi és Renato Brunetta, a párt képviselőházi frakcióvezetője a Berlusconival szembeni csütörtöki semmítőszéki ítélet után kért meghallgatást Napolitanótól, hogy kegyelmet kérjenek a pártelnök számára. Az államfő akkor jelezte, hogy ennek a jogi feltételei nem adottak. Berlusconival szemben ugyanis jelenleg is több per folyamatban van.

Az államfővel tartott megbeszélés másik témáját Brunetta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale című napilap hétfői számában előlegezte meg. Cikkében Brunetta az “alkotmányos egyensúly” helyreállítását szorgalmazta a Berlusconi és az ügyészségek, a balközép és a jobbközép között “húsz éve tartó ideológiai harc” lezárásával. Brunetta politikai megoldást sürgetett a jogerősen elítélt Berlusconi számára a belpolitikai béke érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik