Nagyvilág

Papi magával rántja a kormányt és Európához fellebbez

berlusconi(1)(960x640).jpg (berlusconi)
berlusconi(1)(960x640).jpg (berlusconi)

A Silvio Berlusconira kiszabott semmítőszéki ítélet végrehajtásának dátumát számolgatták a pénteki olasz napilapok, amelyek szerint a Szabadság Népe (PdL) elnökének börtönbüntetése megpecsételte a római kormány sorsát is.

Egy adócsalásért jogerősen elítélt embernek el kell hagynia a politikát. Az olasz politika vitathatatlan főszereplőjének számító Berlusconit azonban nehéz félretenni – mondta a Corriere della Sera című lapnak Antonio Gibelli, a genovai egyetem történelemprofesszora. Ő könyvet írt Berlusconiról, és szerinte a volt kormányfő minden erejével áldozatként fogja magát feltüntetni. Ezzel már többször választást is nyert és a konzervatív napilap szerint nem véletlen, hogy Berlusconi most jelentette be a Forza Italia (Hajrá Olaszország) újraindítását, ami után “nem tudni, meddig tart még a római kormány”. A Corriere szerint az ítélet automatikus, heteken belül kizárják Berlusconit a római parlament felsőházából, megfosztják útlevelétől, és hat évig nem vehet részt politikai választásokon. Berlusconi nevét is le kell venni a PdL logójáról. Más számítások szerint az ítélet csak hónapok múlva lesz végrehajtható. A Corriere érzelemmel és büszkeséggel telinek tartotta Berlusconi csütörtök éjszakai videoüzenetét, amelyben ártatlanságát és politikai kitartását hangsúlyozta.

Berlusconi videója tele volt haraggal – véli a balközép La Repubblica. A napilap szerint az ítélet október közepétől válhat végrehajthatóvá. Ekkorra rendelheti el a bíróság Berlusconi házi őrizetét vagy közhasznú munkáját és ekkorra szavazhatja meg mentelmi joga felfüggesztését is a szenátus illetékes bizottsága. A Demokrata Párt (PD) erre fog szavazni, ami egyenlő a PD-PdL koalíció felborításával – írta a La Repubblica. Az újságnak Pippo Civati PD-politikus azt mondta, hogy a kormánytöbbség fenntarthatatlanná vált, a parlament ősszel még szavazza meg a választási reformot, és “utána menjünk ismét az urnákhoz”.

Feltámadok – utalt Berlusconi reakciójára a Libero. A jobbközép napilap szerint még nem tudni, “ki nevet a végén”: a Letta-kormány beleremegett Berlusconi elítélésébe, a PdL egyelőre nyugodt, de két PdL-államtitkár, Michaela Biancofiore és Gianfranco Micciché máris felajánlotta lemondását parlamenti mandátumáról.

Berlusconinak nincsen vége. Az igazságot fejezték le – írta a Berlusconi család által birtokolt Il Giornale. Az újság szerint az olasz ügyészség húsz éve üldözi Berlusconit. A lap méltatlannak nevezte a külföldi sajtó éljenzését az ítélet miatt. Az Il Giornale főszerkesztője a SkyTG24 hírtelevíziónak kifejtette: a Forza Italia Berlusconival születik újjá, de talán nem Silvióval, hanem lányával, Marinával.

A jobbközép sajtó szerint az ítélet a kormányt zárta csapdába, ezért igyekezett azonnali közleményekkel a “kormányt menteni” Giorgio Napolitano elnök és Enrico Letta kormányfő is.

Elítélték a bűnözőt. A kormány élőhalott – szólt az Il Fatto Quotidiano címoldala. A balközép újság a Berlusconira a következő hónapokban váró további hat bírósági ítéletre emlékeztetett. A La Stampa szerint a Berlusconi-korszak az ítélettel lezárult. “Berlusconinak ki kellene mondania a vége szót, de videoüzenete azt mutatta, hogy ő ezt még nem értette meg” – jegyezte meg a torinói napilap, attól tartva, hogy a “számlát a végén az országnak kell megfizetnie”. A La Stampának nyilatkozó Franco Coppi Berlusconi védőügyvédje “bírósági tévedésről” beszélt, és bejelentette, az európai bíróságokon keresnek jogorvoslatot.

A piacok az új olasz választásoktól tartanak – kommentált az IlSole24Ore gazdasági napilap. Az olasz sajtó szerint Berlusconi a házi őrizetet fogja választani, és még nem tudni, melyik palotájában akarja majd letölteni ezt az időt.

Az olasz semmítőszék csütörtökön megerősítette a volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott négy év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől, a másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. Ez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltásról. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. Ezután Berlusconi – mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve – dönthet arról, hogy a börtön helyett egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik