Nagyvilág

Bunyó a tajvani parlamentben

Tajvan (Tajvan)
Tajvan (Tajvan)

Egy törvénytervezet kapcsán támadt éles véleménykülönbség, ami a végén ökölpárbajba fulladt.

A két legnagyobb parlamenti párt képviselői egy népszavazásról szóló törvénytervezet miatt kezdtek dulakodni, egyes honatyák a földre kerülve is civakodtak, mások vízzel locsolták egymást. A vitát kiváltó törvényjavaslat szerint a tajvani népnek egy atomerőmű megépítésének sorsáról kellett volna szavaznia, az ügy azonban mélyen megosztja a fő politikai alakulatokat.

Ma Jing-zsou elnök Nemzeti Pártja támogatná egy negyedik atomerőmű építésének befejezését. Az erőmű építését a 2000-es években kormányon levő – most fő ellenzéki erő -Demokratikus Haladó Párt (DPP) állíttatta le a 2000-es években.

Fotó: AFP/Sam Yeh

Sok tajvani gondolja úgy, hogy az 1987 óta épülő erőmű üzembe állítása súlyos biztonsági kockázatot jelentene a földrengések által gyakran sújtott szigeten. Gazdasági elemzők ugyanakkor azt emelik ki, hogy az újabb energiaellátó létesítmény nélkül nem biztosított a zavartalan energiaszolgáltatás.

A pénteken reggel kitört verekedés megakadályozta, hogy a parlament dönthessen a népszavazásról, ugyanakkor a jelentős parlamenti többségben levő Nemzeti Párt a későbbiekben könnyedén eldöntheti a referendum sorsát. Ha a népszavazáson a kormánynak tetsző döntés születik, már akár 2016-ban áramot termelhet az erőmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik