Belföld

Kövér bekeményít: tilos enni, inni és tüntetni a Parlamentben

Kövér László (Kövér László)
Kövér László (Kövér László)

Nem lehet a koronát fotózni, tiltott a „demonstrációs eszközök behozatala", a karzatra csak külön engedéllyel, dupla átvizsgálással lehet felmenni, tilos a folyosókon enni, inni, alkoholos állapotban pedig már bemenni sem lehet a Parlamentbe. Egyebek mellett ezek a rendelkezések szerepelnek Kövér László házelnök új házirendjében, amely az Országház mellett a Képviselői Irodaházra is vonatkozik – írja a hvg.hu.

Az új szabályokkal az elmúlt időszakra jellemző, üléstermi demonstrációknak is megpróbálja elejét venni a házelnök. A kifejezetten tiltott tevékenységek között szerepel a „demonstrációs eszközöknek” nevezett tárgyak, például táblák, molinók behozatala. Ennek betartatását segíti, hogy a látogatók csak egy kézitáskát vihetnek magukkal, amelybe nem fér be egy nagy transzparens – részletezi a portál.

A karzatra ezután csak külön engedéllyel lehet feljutni, az oda igyekvőket a beléptetésnél már egyszer elvégzett biztonsági átvizsgálás után újból ellenőriznek majd. Tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök és az élő állatok bevitele, kivéve a vakvezető és a rendőrkutyák.

A házirend szerint nem lehet a folyosókon enni és inni, alkoholos állapotban pedig már be sem lehet lépni az épületbe. A büfében és az étteremben ugyanakkor eddig lehetett kapni alkoholt, és különböző rendezvényeken is előfordultak italok. Tiltott tevékenység emellett „a folyosókon és egyéb közös használatú területeken a járófelületen történő ülés, fekvés”.

Kövér László többször is megemlíti az Országgyűlés méltóságának megfelelő öltözék viselését, de az új házirend nem ad meg pontos dress code-ot. Nem derül ki, hogy a férfiaknak kötelező-e zakó és a nyakkendő, illetve a hölgyek hordhatnak-e szandált, hőségriadó esetén pedig eltekinthetnek-e a harisnyától.

A házelnöki rendelkezés azt is rögzíti, hogy a kupolateremben tilos a fényképezés, vagyis a turisták nem fotózhatják le a koronát és a koronázási jelvényeket. A műkincsek védelmében hiába tiltották eddig a vaku használatát, a látogatók ezt eddig nem mindig tartották be. Ezentúl már vaku nélkül sem lehet fotózni a kupolateremben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik