Nagyvilág

Legalizálják a marihuánát Uruguayban

marihuána-ültetvény (kenderültetvény, )
marihuána-ültetvény (kenderültetvény, )

A hatóságok azt remélik, hogy ez hatékony lépés lehet a kábítószer-kartellek elleni harcban.

Jóváhagyta a marihuána ellenőrzött fogyasztásának engedélyezését csütörtökre virradó éjjel az uruguayi parlament alsóháza.

A képviselők rendkívül heves vita után 50 szavazattal 46 ellenében támogatták a könnyűdrognak számító marihuána fogyasztásának engedélyezését. Amennyiben a szenátus is hasonlóan dönt, a dél-amerikai ország lesz az első a világon, amelyik hivatalosan zöld jelzést ad a marihuána – hatóságilag ellenőrzött – előállításához, illetve piaci értékesítéséhez a felnőtt fogyasztók számára.

Harc a drogok ellen

A baloldali kormány és személy szerint José Mujica elnök úttörő szerepet vállalt a marihuána fogyasztásának engedélyezésében, hangoztatva, hogy annak ellenőrzött formája valójában a kábítószer elleni harcot szolgálja. Az elnök azzal érvelt, hogy nem a szenvedély kialakulását kívánják elősegíteni, hanem a drog körüli bűnözést akarják megfékezni azzal, hogy elérhetővé, és a feketepiaci áraknál lényegesen olcsóbbá teszik a marihuánát.

A képviselőház által jóváhagyott törvénytervezet az egyes termesztők számára havonta maximum 40 gramm marihuána termelését, illetve gyógyszertárak részére történő értékesítését teszi lehetővé. Az előállítást, illetve a kereskedelmet egy hivatalos állami bizottság ellenőrizné. A felnőtt fogyasztóknak  hivatalosan regisztrálniuk kell magukat. Kiskorúak számára a fogyasztás tilos, mint ahogy a tervezet szerint tilos a marihuána minden fajta reklámozása is.

A tiltással nem mentek sokra

Az Amerikai Államok Szervezete üdvözölte az uruguayi kezdeményezést. A szervezet főtitkára, José Maria Insulza annak a nézetnek adott hangot, hogy valójában a kábítószer-bűnözés elleni helyes stratégiáról van szó, a teljes tilalom ugyanis kudarcot vallott.

Uruguay immár több szempontból  is tabudöntő országnak számít Latin-Amerikában. Montevideo  már 2012 októberben legalizálta például az abortuszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik