Nagyvilág

Nem is ölt a hírhedt sorozatgyilkos

bíróság (ítélet, )
bíróság (ítélet, )

Minden bűn alól felmentették szerdán azt a férfit, akit Svédország legkegyetlenebb "sorozatgyilkosaként" tartottak számon, és tévesen nyolc ember megöléséért ítélték el.

Az ügyészség bejelentette, hogy beszünteti az eljárást a sokáig Thomas Quick álnéven ismert Sture Bergwall ellen, akinek utolsó ügyében is felül kellett vizsgálni a vádat. Az 1976-ban az észak-svédországi Piteaában eltűnt Charles Zelmanovits esetéről volt szó: a 15 éves fiú maradványait csak 1993-ban találták meg. Az ügyészség mostani álláspontja szerint még az áldozat halálának oka sem biztos.

Bergwallt ugyanakkor nem helyezik szabadlábra. Élete végéig egy pszichiátriai kórházban marad, ahol blogot ír.
“A mai nap az örömé és az elmélkedésé” – írta szerdán.

A férfi, akinek annak idején kitaláltnak bizonyult gyilkosságokról sikerült meggyőznie a nyomozókat és bírákat, a svéd igazságszolgáltatás történetének egyik legnagyobb fiaskóját okozta.

Az ügy Bergwall részletes vallomásaival kezdődött, akit egy fegyveres rablás után kényszergyógykezelésre ítéltek. Egyszerre csak elkezdte saját magát vádolni mintegy harminc, Svédországban, Norvégiában és Finnországban elkövetett emberöléssel és kannibalizmussal. Nyolc gyilkosság elkövetésében bűnösnek mondták ki.

2008-ban visszavonta vallomását, amit azzal indokolt, hogy azt feltűnési vágyból és pszichotropikus szerek hatása alatt tette. Az igazságszolgáltatás kénytelen volt elismerni, hogy minden ügyben hihetetlen hibákat követett el.

Sture Bergwallt azóta három ügyben felmentették, öt másikban az ügyészség a perújrafelvétel során visszavonta a vádat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik