Nagyvilág

Beperelték az amerikai kormányt

feher-haz-zaszlo(430x286)(1).jpg (fehér ház, )
feher-haz-zaszlo(430x286)(1).jpg (fehér ház, )

A felperesek közt van egy fegyvergyártó cég, egy unitárius egyház és egy marihuána legalizálásáért küzdő szervezet is.

Pert indított kedden az amerikai kormány ellen egy 18 felperest tömörítő csoport egy kaliforniai szövetségi bíróságon arra hivatkozva, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) törvénytelenül és alkotmánysértő eljárással, módszeresen rögzíti telefonbeszélgetéseik adatait.

A bírósági eljárást azután indították, hogy Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa részleteket szivárogtatott ki az amerikai hírszerzés titkos információgyűjtési gyakorlatáról.

A felperesek az NSA elektronikus lehallgatást vették célba, amellyel az ügynökség valamennyi jelentősebb telekommunikációs vállalattól gyűjt adatokat, egyebek mellett rögzítik a hívások időpontját és időtartamát is. A kereset benyújtói azt akarják elérni, hogy állítsák le az NSA elektronikus megfigyelési programját, valamint hogy rendeljék el az ügynökség birtokába jutott adatok megsemmisítését. Azzal érvelnek, hogy az NSA annak “megalapozott gyanúja” nélkül hallgatja le a beszélgetéseiket, hogy bármilyen bűncselekményhez vagy terrorista tevékenységhez közük lenne.

A felperesek csoportja a legkülönfélébb szervezeteket tömöríti: van közöttük egy unitárius egyház, egy iszlám jogvédő csoport, egy fegyvergyártó cég és a marihuána legalizálásáért küzdő szervezet is. Valamennyien a Verizon vagy más nagyobb telefonszolgáltató ügyfelei – derül ki a keresetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik