Nagyvilág

Száműznék az utazgató hajléktalanokat Prágában

hajléktalan (hajléktalan)
hajléktalan (hajléktalan)

A cseh főváros megpróbálja kitessékelni a szabálysértő hajléktalanokat a tömegközlekedési eszközökből, ahol gyakran konfliktusok forrásai.

A városi tanács speciális szakértői csoportot alakított, amelyben néhány civil szervezet, a városi rendőrség és a közlekedési vállalat képviselői kaptak helyet.

„Közös feladatuk, hogy tegyék biztonságosabbá és tisztábbá a tömegközlekedési eszközöket” – közölte Tomás Hudecek, Prága főpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a város vezetése ugyanakkor szeretné elérni, hogy a hajléktalanok a rendelkezésükre álló szociális központokban gyakrabban mosakodjanak és cseréljenek ruhát. A polgármester szerint ezt „ösztönző és büntető eszközök” segítségével kívánják elérni.

Rendőrök szűrnék ki, hogy kinek kell leszállnia

„Tudjuk, hogy nem lesz olcsó. Abból indulunk azonban ki, hogy társadalompatológiai jelenségről van szó, amelyet már régen meg kellett volna oldani” – jelentette ki Hudecek.

A probléma megoldásához vezető első lépésként növelik a tömegközlekedési eszközökön szolgálatot teljesítő rendőrök számát. Ők „megtippelik”, hogy ki a tömegközlekedési eszközökön utazgató hajléktalan, majd hívják a szociális munkatársat, aki „kezelésbe” veszi az illetőt.

„Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy a hajléktalanok egyik napról a másikra nem tűnnek el a tömegközlekedési eszközökről. Szakértői vélemények szerint nagy siker lenne, ha számukat a téli időszakra 20-30 százalékkal csökkenteni tudnánk” – fejtette ki a főpolgármester.

Van már jól működő megoldás is

A cseh fővárosnak már vannak kedvező tapasztalatai a hajléktalanok problémáinak megoldásában. Például a legnagyobb prágai temető – az Olsanské hrbitovy – a Nadeje (Remény) nevű civil szervezet közreműködésével munkát ajánlott nekik: hajléktalanok tartják rendbe a temetőt.

„Kissé tartottunk attól, hogy a felvett emberek nem lesznek megbízhatóak. Munkacsoportokat alakítottunk, amelyek vezetője felelős embereiért. Eddig úgy néz ki, hogy nincsenek különösebb gondok” – nyilatkozta az egy éve útjára indult projekttel kapcsolatban Martin Cerveny, a prágai temetőgondnokság igazgatója.

Az 1,2 millió lakosú Prágában a különféle felmérések szerint a hajléktalanok száma két és fél ezer és négy és fél ezer között van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik