Nagyvilág

Titkos adatgyűjtés: kamu az európai felháborodás?

Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)

A nyugati államok úgy tesznek, mintha felháborodtak volna az merikai kémkedés miatt. De valójában hosszú ideje együttműködnek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) – állította a Der Spiegelnek Edward Snowden.

Az NSA kémei “kéz a kézben járnak a németekkel és más nyugati országokból valók többségével” – mondta az amerikai titkos adatgyűjtést felfedő Edward Snowden abban az interjúban, amely még a leleplezés előtt készült, de csak most vasárnap jelent meg. Az interjút egy amerikai titkosírás-szakértő, Jacob Appelbaum és Laura Poitras dokumentumfilm rendező készítette.

Ami például az NSA és a német hírszerző szervezeteket illeti, Snowden azt mondta, hogy az NSA szolgáltatja az eszközöket a Közel- és Közép-Keletről származó, Németországon áthaladó információk elemzéséhez.

Az NSA és más országok partnerségét úgy alakították ki, hogy “az megvédje a politikai vezetőket a közfelháborodástól”, ha kiderülni, hogy milyen módon kémlelik ki az emberek magánéletét szerte a világban – jelentette ki.

Az informatikus két hete tartózkodik Moszkvában, a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában, és nem tudni, miként juthatna el Nicaraguába, Venezuelába vagy Bolíviába, abba a három országba, amely kész menedéket adni neki.

Az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének igazgatója, hogy Washington egyébként pár napja nem cáfolta, hogy lehallgatta az Európai Unió tisztségviselőit is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik