Nagyvilág

Bezárnák a Heathrow-t

heathrow(960x640).png (heathrow, )
heathrow(960x640).png (heathrow, )

A végletekig leterhelt Heathrow helyett új repülőteret építtetne Londonnak a brit főváros polgármestere. A hétfőn ismertetett nagyszabású tervek szerint Heathrow helyén új város épülne.

A brit főváros polgármestere, Boris Johnson hétfőn három lehetőséget terjesztett elő megfontolásra a londoni városházán. Az egyik – már korábban is felmerült, de hivatalosan most első ízben felvetett – elképzelés szerint a Temze tengeri torkolatában, egy mesterséges szigetre építenének egy új repülőteret, négy kifutópályával.
A másik lehetséges megoldás Johnson szerint az lenne, hogy a Temze-torkolatban, de egy természetes szigetre építenének új légikikötőt.

A két lehetőség közös vonása az lenne, hogy mindkét esetben gyorsvasúti rendszer kötné össze a repülőtereket Londonnal. Mindkettő előnyei közé tartozna, hogy nem kellene a zaj miatt éjszakai forgalomkorlátozást bevezetni.
A konzervatív párti polgármester által előterjesztett harmadik változat alapján a Londont jelenleg kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér egyikét, Stanstedet fejlesztenék fel szintén négy kifutópályával működő központi repülőtérré.
Johnson tervei szerint Heathrow helyén 250 ezer lakosú új nagyváros épülne.

A polgármester közölte: számításai szerint egy új központi londoni repülőtér felépítése és forgalomba állítása 2050-ig 375 ezernél több új munkahelyet teremtene, és 742 milliárd fonttal (csaknem 260 ezer milliárd forinttal) gyarapítaná a brit gazdaság által megtermelt áruk és szolgáltatások értékét.
Nagy-Britanniában évek óta komoly vita tárgya, sőt belpolitikai feszültség okozója a rendkívül szűkös londoni repülőtéri kapacitás bővítésének ügye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik