Nagyvilág

Vallatják a volt egyiptomi elnököt

egyiptom (egyiptom)
egyiptom (egyiptom)

Kihallgatták Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnököt. Közben kiderült, hogy Nabíl Fahmi lesz az alakuló ideiglenes kormány külügyminisztere.

Murszit kihallgatása során a belbiztonsági szolgálat ügynökei arról faggatták, miként, milyen körülmények között szökött meg a börtönből 2011 elején, a Hoszni Mubarak akkori elnök hatalmát megdöntő lázadás idején – közölték egyiptomi igazságügyi források.

Nemcsak Murszit, hanem a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet más vezetőit is kihallgatták az ügyben. A belbiztonsági szolgálat arra keresi a választ, hogy a Muzulmán Testvériség kapott-e segítséget olyan külföldi szervezetektől, mint például a palesztin Hamász vagy a libanoni Hezbollah. Júniusban egy egyiptomi bíróság megállapította e két szervezet szerepét.

Az ügyészség szombati bejelentése szerint kémkedés, tüntetők meggyilkolására való felbujtás és gazdasági károkozás gyanújával indul vizsgálat Murszi és nyolc társa ellen. Köztük van Mohamed Badíe, a Muzulmán Testvériség szellemi vezére, valamint Eszám al-Erján, a szervezet politikai pártjának helyettes vezetője.

Ugyancsak vasárnap váltismertté vált, hogy Nabíl Fahmi, Egyiptom volt washingtoni nagykövete lesz az ideiglenes kormány külügyminisztere. Fahmi vasárnap jelentette be, hogy elfogadta Hádzim el-Beblávi megbízott egyiptomi miniszterelnök felkérését, és vállalja a külügyminiszteri tisztséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik