Nagyvilág

Levideózta saját halálát a fotós (18+)

A 26 éves Ahmed Samir Assem az egyiptomi vérengzésekről készített felvételt, amikor homlokon lőtte egy mesterlövész. A 30 másodperces videót a Telegraph tette közzé oldalán.

Hétfőn legalább 50-en meghaltak és 300-an megsebesültek, amikor katonák és rendőrök éles lőszerrel tüzet nyitottak a laktanya előtt ülősztrájkot folytató – éppen imádkozó – tüntetőkre. Az áldozatok között volt Ahmed is, az egyiptomi Al-Horia Wa Al-Adala újság fotósa.

Bár a videó eredetiségét többen megkérdőjelezik, az újságíró halálát néhány kollégája, valamint testvére is megerősítette. A felvételen jól látszik, amint egy katona tüntetőkre lő egy kőépület tetejéről, majd a fegyvert Assemre fogja, és a kép elsötétül.

Az Amnesty International szerint az egyiptomi hatóságok aránytalanul erőszakosan léptek fel hétfőn az elnöki gárda székhelye előtt a tüntetők ellen, s a nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az akciót egy szerdai közleményében. “Még ha egyes tüntetők erőszakosan léptek is föl, a hadsereg reakciója eltúlzott volt, s annak következtében sokan meghaltak vagy megsebesültek” – írta Hasziba Hadzs Szahrávi, az AI regionális vezetője.

Adli Manszúr ideiglenes államfő kedden nevezte ki az ideiglenes kormányfőt Hádzim el-Beblávi volt pénzügyminiszter személyében. Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője újságíróknak elmondta: a hatalomból múlt héten eltávolított Mohamed Murszi “biztos helyen” van, jól bánnak vele, és “pillanatnyilag nem folyik ellene semmiféle (bírósági) eljárás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik