Nagyvilág

A britek Viktória királynőt szeretnének

vilmos és katalin (vilmos és katalin, )
vilmos és katalin (vilmos és katalin, )

Ha a brit alattvalókon múlik, újabb Viktória királynője lehet majdan az Egyesült Királyságnak. Feltéve, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő első gyermeke leány lesz.

A hercegi házaspár elsőszülöttjének – Nagy-Britannia majdani uralkodójának – világra jötte most már bármelyik nap esedékes, addig is azonban a brit sajtó a nép véleményét kérdezgeti egyebek mellett arról, hogy milyen nevet adnának a legszívesebben a jövendő királynak vagy királynőnek.

A The Sunday Times megbízásából elvégzett országos felmérés eredménye szerint a relatív többség – 12 százalék – leánygyermek esetén Victoriának keresztelné az újszülöttet. A Mail on Sunday ugyanezen körkérdésére 14 százalék szintén a Victoriára szavazott. E lap közvélemény-kutatásában szoros második 13 százalékkal a Diana név; így hívták Vilmos 1997-ben autóbalesetben elhunyt édesanyját.

Az Alexandra névre 12, a Charlotte-ra 9 százalék szavazott. A felmérés tanúsága szerint ugyanakkor az alattvalók közül egyelőre kevesen szeretnének III. Erzsébet királynőt a brit trónon a későbbi évtizedekben, az Elizabeth nevet ugyanis csak 8 százalék részesítené előnyben. Vilmos és Katalin első gyermeke a jelenlegi uralkodó, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája lesz, de az egyetlen, aki reális eséllyel követheti majd őt a trónon. A királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös, Károly után elsőszülött fia, Vilmos, Vilmos után pedig a hercegi házaspár hamarosan világra jövő elsőszülöttje örökli majd a koronát.

Ha a gyermek leány lesz, és valóban a Victoria nevet kapja, akkor ük-ük-nagymamája után ismét Viktória királynő ülhet majd a brit trónon, II. Viktória néven. Igaz ugyanakkor az is, hogy az újszülöttnek szinte bizonyosan több keresztneve lesz, és majdani trónra lépése idején ezek közül bármelyiket szabadon kiválaszthatja uralkodói névként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik