Nagyvilág

Megszűnt a fiúelsőbbség a brit trónutódlásban

A leánygyermekek több évszázados hátrányos megkülönböztetése ért véget a trónutódlási szabályok reformjával.

A Nemzetközösségnek az a 16 országa, amelynek államfője a brit királynő, pénteken egyetértését adta az brit királyi trónutódlási szabályok megváltoztatásához – jelentette be David Cameron brit miniszterelnök az ausztráliai Perthben. Az új szabályok szerint megszűnik a fiúgyermekek elsőbbsége, vagyis a leányok hátrányos megkülönböztetése az utódlásban, és a trónörökös római katolikussal is házasodhat anélkül, hogy le kellene mondania a koronáról.

Cameron újságírók előtt kijelentette, hogy az eddigi, több évszázados szabályok a modern országok számára már nem megfelelők. A változások azt jelentik, hogy “ha Vilmos hercegnek és nejének kislánya születne, az a lány egy nap a királynőnk lenne” – mondta. A változtatás előtt Vilmos legidősebb fia lett volna az uralkodó akkor is, ha van egy idősebb lánytestvére.

“Az attitűdök alaposan megváltoztak az évszázadok folyamán, és néhány elavult szabálynak, amilyen például az utódlás néhány szabálya, már semmi értelme sincs a számunkra – folytatta a kormányfő. – Az, hogy egy fiatalabb fiúgyermek uralkodó lehet a nővére helyett csak azért, mert ő férfi, vagy hogy egy jövőbeli uralkodó bármilyen vallásúval házasodhat, csak katolikussal nem, az ilyen gondolkodásmód nem egyeztethető össze azokkal a modern országokkal, amelyekké váltunk.”

A brit hatóságok eddig vonakodtak a trónutódlási szabályok felülvizsgálatától, attól félve, hogy a reform nem találna egyöntetű helyeslésre, s hogy a téma monarchiaellenes mozgalmakat hívhatna életre. A kérdést azonban újra időszerűvé tette Vilmos herceg áprilisi házassága, aki a második az utódlási sorban apja, Károly herceg után, valamint az, hogy jövőre ünneplik II. Erzsébet trónra lépésének 60. évfordulóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik