Nagyvilág

A halál torkában egy kínai miniszter

kivégzés (kivégzés)
kivégzés (kivégzés)

Korrupciós bűncselekményekért halálra ítélték a volt kínai vasútügyi minisztert.

Az ügyet első fokon tárgyaló pekingi bíróság a büntetést két évre felfüggesztette, ami a kínai joggyakorlatban általában az életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű. Liu Cse-csün politikai jogait élete végéig megvonták, személyi vagyonát elkobozták, és – az ítélet szerint halmazati büntetésként – hivatali hatalmával való visszaélés miatt 10 év börtönt is kiszabtak rá.

A bíróság megállapította, hogy Liu 1986 és 2011 között helyi vasúti vezetőként, majd tárcavezetőként visszaélt a beosztásával, és 11 embert előléptetéshez, illetve építési és szállítási megbízásokhoz juttatott. Mindezekért cserébe 64,6 millió jüan (mintegy 2,3 milliárd forint) csúszópénz fogadott el. Miniszterként szabályellenesen egy családot vállalati részvények megszerzéséhez segített. A vállalkozókat hatalmas nyereséghez juttatta, miközben a közvagyonban hatalmas kár keletkezett.

Liu bírósági tárgyalását csaknem egy hónapja tartották, az 59 éves Liu a három és fél órás tárgyalást végigállta, majd tíz percen át beszélt, helyenként könnybe lábadt szemekkel. Elismerte bűnösségét és köszönetet mondott a pártnak, amiért tanította, s bocsánatot kért, amiért nem tudott helytállni a posztján.

Az utóbbi években több súlyos vasúti szerencsétlenségből is arra lehetett következtetni, hogy a beruházások minőségével nincs minden rendben, s ezt az utólagos vizsgálatok igazolták. Más korrupciós botrányok is történtek a közlekedési tárcánál. Liu testvére, Liu Cse-hsziang, Vuhan város vasúti irodájának volt a helyettes igazgatója, 2006-ban korrupciós ügyek miatt szintén felfüggesztett halálbüntetést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik