Nagyvilág

Aknavetővel lőtték az egyiptomi repülőteret

Az egyik Sínai-félszigeti légi kikötőt rohanták le. Magyarország kairói nagykövete szerint a turisták nincsenek veszélyben.

Iszlamista fegyveresek támadást indítottak a Sínai-félszigeten egy repülőtér és három katonai ellenőrző pont ellen péntek hajnalban. A kairói televízió jelentése szerint a támadók aknagránátokat lőttek ki az El Aris repülőtérre és az ellenőrző pontokra. A repülőtér az Izraellel közös határ közelében fekszik.

Esetleges halottakról vagy sebesültekről az első jelentések nem tettek említést.

Megfigyelők a támadást összefüggésbe hozták az iszlamista Mohamed Murszi elnöknek a hadsereg által történt megbuktatásával.

A magyar nagykövet szerint nincs ok aggodalomra

Az elmúlt napok többmilliós, többnyire békés tüntetései után kezd visszatérni a nyugalom Egyiptom utcáira – ezt mondta Magyarország kairói nagykövete az M1 Ma reggel című műsorában. Kveck Péter hozzátette: érdemes megvárni, mi történik a pénteki ima után, ám jelenleg a korábbinál sokkal nyugalmasabb képet mutat az ország. Évente 60-70 ezer magyar turista látogat Egyiptomba, 90-95 százalékuk a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyeket keresi fel, jellemzően Hurghadát, illetve kisebb részben Sharm el-Sheikh-et. Ezekben a körzetekben alapvetően nyugalom van, miként a két évvel ezelőtti fordulat idején is ezt tapasztalták. A rendőrség megfelelően védi ezeket a területeket, és bár Hurghadán volt egy kisebb tüntetés, de ezt az ott üdülők valószínűleg észre sem vették – mondta a nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik