Nagyvilág

Jön az újabb kormányválság Európában?

paulo portas  (paulo portas)
paulo portas  (paulo portas)

A csehek után a portugáloknál is új kabinetre lehet szükség.

Lemondott kedden Paulo Portas portugál külügyminiszter, a jobboldali kormánykoalíció kisebbik pártjának a vezetője. E párt nélkül a kormánynak nincs parlamenti többsége.

Portas írásban közölte, hogy reggel benyújtotta a lemondását, és a döntése végleges. Lépése teljesen váratlan volt.
Előző nap Vitor Gaspar portugál pénzügyminiszter távozott a kormányból, és a posztra a helyettesét nevezte ki Pedro Passos Coelho miniszterelnök. Portas ezt ellenezte, mivel abban annak világos jelét látja, hogy érvényben marad a megszorító gazdaságpolitika az ellenzék bírálata és a gyorsan növekvő társadalmi elégedetlenség dacára. A külügyminiszter közölte, hogy azért lép ki a kabinetből, mert nem ért egyet ezzel az irányvonallal. “Tiszteletben tartom a miniszterelnök választását, de nem értek egyet vele” – írta.

Portas a Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) nevű párt vezetője. Ez a párt a jobboldali koalíció kisebbik tagja. Támogatása nélkül a kormánynak nincs többsége a parlamentben. Azt még nem tudni, hogy a CDS-PP bent marad-e a koalícióban főnöke lemondása után is. A politikus korábban már figyelmeztetett, hogy felbomolhat a 2011 júniusában kötött szövetség, ha folytatódik az adóemelés.

A 230 fős parlamentben a nagyobbik koalíciós partnernek, a Portugál Szociáldemokrata Pártnak 108, a CDS-PP-nek 24 képviselői helye van.

Nem mondhat le?

A portugál kormányfő kedd este bejelentette, hogy nem fogadja el a helyettese, Paulo Portas külügyminiszter lemondását, mert az kormányválságot okoz. Korai lenne elfogadni, tekintettel arra, hogy politikai instabilitással fenyeget – közölte az országhoz intézett nyilatkozatában Pedro Passos Coelho.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik