Nagyvilág

Másfél millióan vonultak utcára Portugáliában

A legfrissebb hírek szerint mintegy másfél millióan tüntettek szombaton Portugáliában a kormány megszorító politikája ellen. A tiltakozó megmozdulások a kora éjszakai órákban értek véget.

Több mint harminc városban került sor tüntetésekre, egyedül Lisszabonban több mint 600 ezren, Portóban pedig mintegy 400 ezren demonstráltak. A szervezők szerint összesen másfél millióan vonultak az utcákra, egyes hírforrások azonban ezt a becslést túlzottnak nevezték. A rendőrség ugyanakkor nem közölt adatokat a résztvevők számáról.

A tüntetők élesen elítélték az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselőiből álló, úgynevezett trojka által az euróövezet egyik válságországának számító Portugália számára a nemzetközi pénzügyi segítség fejében előírt szigorú takarékossági feltételeket.

Az országos tiltakozó megmozdulásra a Pokolba a trojkával nevű kezdeményezés szólított fel. A civil szervezet tavaly szeptemberben csaknem hasonló méretű, az egész országra kiterjedő tiltakozást kezdeményezett, akkor több mint egymillióan tüntettek a megszorítások ellen. A szervezet pártokon felül áll, a tiltakozó akciót ugyanakkor a szakszervezetek és a baloldali pártok is támogatásukról biztosították.

A szombati megmozdulások résztvevői követelték Pedro Passos Coelho miniszterelnök lemondását, és új választások kiírását.

Az idei év lesz sorrendben a harmadik, amikor a portugál gazdaság még recesszióban lesz, az idei visszaesést két százalékra becsülik. A munkanélküliségi ráta rekordszintet, 17,6 százalékot ért el.

Portugália 2011-ben 78 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segítségben részesült, és ennek fejében Pedro Passos Coelho liberális-konzervatív kormánya a szociális kiadások további csökkentése mellett kötelezte el magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik