Nagyvilág

Visszakapta csaknem fél évszázada amputált karját

Nguyen Quang (Nguyen Quang)
Nguyen Quang (Nguyen Quang)

Egy amerikai orvos visszaadta egy hajdani vietnami katona 1966-ban amputált karját.

A 74 éves Sam Axelrad 47 év elteltével hétfőn találkozott először egykori páciensével, a 73 éves Nguyen Quang Hunggal, aki a vietnami háborúban az Egyesült Államok ellen harcolt. A katonát egy támadás során lőtték meg a karján, majd sikerült elmenekülnie, és egy rizsraktárban bujkált három napig, míg egy amerikai helikopter rá nem akadt.

„Amikor hozzám került, a jobb alkarja már padlizsánlilára színeződött. Az életét csak úgy lehetett megmenteni, hogy könyök fölött levágtam a beteg testrészt” – mesélte Axelrad, az akkor 27 éves katonai orvos.


Dr. Sam Axelrad urológus (j) visszaszolgáltatja Nguyen Quang Hung
Fotó: MTI/AP/Thanh Nien Newspaper/Kha Hoa

A műtét után Hung nyolc hónapig lábadozott, majd fél éven át segédkezett az amerikai orvosoknak.

Axelrad segédei annak idején leégették a húst a testrészről, a csontokat dróttal összefogták és az operáció emlékéül az orvosnak ajándékozták. „Nem mondhatni, hogy ez volt a háborús gyakorlat, de kedves gesztusnak tartom, mert jótettünkre emlékeztet” – értékelte Axelrad.

A doktor a háború után urológusként dolgozott Texasban. Évtizedeken át nem nyúlt a szekrényében őrzött katonai zsákjához, mert nem kívánta újraélni azokat az időket.

Néhány évvel ezelőtt mégis megtalálta a csontokat, és elgondolkodott, mi lehet most a kar eredeti tulajdonosával, Hunggal. Elhatározta, visszaviszi őket Vietnamba, megkeresi régi betegét, és visszaadja neki.

A két férfi Hung otthonában látta viszont egymást 47 év után, tréfálkoztak, melyikük emlékszik jobban a háborúra, mely hajdan ellenségekké tette őket. A vendéglátó vacsorával kínálta az orvost és családját, bemutatták egymásnak gyermekeiket, unokáikat. Meglepte, hogy ennyi ideig őrizték a karját, de őszintén örült, hogy visszajutott hozzá, és majd együtt temetik el vele.

„Óriási meglepetés, hogy csaknem fél évszázad után viszontláthattam a doktort, és a testrészem is újra az enyém. Büszke vagyok, hogy véremet ontottam hazám újraegyesítéséért, és szerencsésnek tartom magamat azokhoz a bajtársakhoz képest, akik sosem tértek haza a háborúból” – összegezte a találkozó után az egykori katona.

Több mint négy évtized után így még reménykedhet, hogy megkapja a hadirokkanti nyugdíjat. Kérelmét mindeddig elutasították, nem tudta ugyanis bizonyítani, hogy karját a háborúban veszítette el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik