Külföld

Börtönnel büntetnék a politikai prostitúciót

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 06. 17. 11:03

Ukrajnában merült fel az ötlet.

A „politikai prostitúció” ellen nyújtott be törvényjavaslatot két ellenzéki képviselő az ukrán parlamentben, tervezetük szerint tíz évig terjedő börtönbüntetéssel és vagyonelkobzással sújtanák azokat a honatyákat, akik pénzért vagy más előnyökért cserébe más frakcióba ülnek át.

Az indítványt, amelyről a Kommerszant-Ukrajina című lap hétfőn számolt be, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt két tagja terjesztette elő. A javaslat szerzői magyarázatképpen a lapnak elmondták, hogy az ukrán büntető törvénykönyvben a prostitúcióra általánosan vonatkozó cikkelyt egészítenék ki a „politikai prostitúcióra” vonatkozó külön kitétellel.

Ellenzéki képviselők rendszeresen jelzik, hogy a kormányzó Régiók Pártja próbálja őket megvesztegetéssel – időnként fenyegetéssel és zsarolással – rávenni az „átállásra”. A Haza frakciójának állítása szerint rendszerint 3-6 millió dollár közötti összeget ajánl fel a kormánypárt ellenzékieknek a frakciójukból való kiválásért.

A lap emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi összetételű parlament tavaly decemberi megalakulása óta nyolcan hagyták el a Haza párt képviselőcsoportját.

Volodimir Olijnik, a Régiók Pártjának befolyásos képviselője a javaslatra reagálva kijelentette, hogy az ellenzéki képviselők alkotói válságba juthattak, ha már a humort választják előterjesztéseik műfajának. Hozzátette, hogy ilyen alapon életfogytiglanra kellene ítélni azokat, akik politikai nézeteikben ingatag jelölteket indítanak a választásokon. Szerinte, ha elfogadnák a javaslatot, utólag be kellene tiltani azokat a politikai erőket, amelyek olyan képviselőket juttatnak a parlamentbe, akik utána kilépnek a frakciójukból.

A nézetváltás Magyarországon sem ritka, itt gyűjtjük azokat a cikkeinket, melyek a honi frakcióügyeket mutatják be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.