Nagyvilág

Ládába zárják a rossz gyerekeket

gyerek (gyerek)
gyerek (gyerek)

Ukrajnában rendszeresen zárják a különböző büntetés-végrehajtási intézményekben úgynevezett sötétládákba a kiskorú elítélteket, illetve gyanúsítottakat.

A Kommerszant-Ukrajina című lap szerint Ukrajnában hat olyan, úgynevezett szociális rehabilitációs iskola létezik, amelyekben 11-14 év közötti gyermekeket tartanak bent. Ez a korosztály ugyanis a jogszabályok szerint még nem büntethető. Az ilyen intézményekbe a gyermekek többsége nem bírósági ítélettel, hanem a szülők és a gyámügy közötti megegyezés alapján kerül.

Denisz Kozbin, a harkivi szociológiai kutatóintézet igazgatója a lapnak elmondta, hogy az efféle bentlakásos iskolákban élő gyermekeknek nincs lehetőségük naponta meleg vízzel zuhanyozni. A mellékhelyiségek a lakóépületen kívül vannak, ahová télen-nyáron csak tanári kísérettel, csoportokban mehetnek ki. A renitens gyerekeket megfosztják a szüleikkel való kapcsolattartástól, azaz nem telefonálhatnak nekik, illetve nem látogathatják meg őket családtagjaik.

Az újságnak nyilatkozó jogvédők kifogást emeltek amiatt, hogy kiskorú gyanúsítottakat túl sokáig, átlagosan 18-20 hónap közötti időtartamig tartanak előzetes letartóztatásban. Rendszeresen megsértik továbbá a kiskorúak felnőttekkel való összezárásának szabályát, főként amikor egyik intézményből a másikba szállítják át őket, és a betegszobákban sincsenek elkülönítve. Ez egyrészt a kiskorúak elleni erőszakos cselekmények elkövetésére ad lehetőséget, másrészt a felnőttek kiokítják a fiatalokat arról, mit kell tenniük ahhoz, hogy a bűnözői társadalom „megbecsült” tagjává váljanak, és miként juthatnak anyagi javakhoz a büntetés-végrehajtási intézményekben. Ez utóbbi komolyan megnehezíti a kiskorúak jó útra térítésének esélyét.

A renitensek megbüntetésére szolgáló 90-szer 90 centiméteres sötétládák a jogvédők állítása szerint nemcsak az előzetes fogdákban, de a rehabilitációs iskolákban is ott vannak a folyosókon. Tudomásuk szerint az előzetesben lévő kiskorúakkal ugyanúgy bánnak az őrök, mintha nagykorúak lennének, és ugyanannyi időre zárják be őket a ládákba. Az efféle büntetés pedig pszichológusok szerint gyakran öngyilkosságba hajszolja a kiskorú fogvatartottakat.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik