Nagyvilág

Börtön jár az államnyelv megbecstelenítőinek

Parlamenti képviselők egy csoportja börtönbüntetéssel fenyítené az ukrán nyelv elleni megnyilvánulásokat, és szabályozná az „idegen nyelvek” használatát az országban.

Az államnyelv védői 3-tól 7 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák mindazokat, akik bármilyen módon fellépnek az ukrán nyelv használata ellen. Ezenkívül szigorúan szabályoznák az idegen – így például az orosz, a magyar – nyelvek alkalmazását a közszférában. A Szevodnya hírportálja három ellenzéki pártot említ, ám név szerint csak az ultranacionalista Szvobodát nevezi meg az ukrán parlamentben már napirendre tűzött törvénytervezet indítványozójaként.

Ukrajnában tavaly fogadták el az új nyelvtörvényt, melynek értelmében regionális státuszt kaphatna minden kisebbségi nyelv azokban a közigazgatási egységekben, ahol az adott nyelvet beszélők aránya meghaladja a 20 százalékot. Ez a törvény azonban azóta zömében csak az oroszok lakta térségekben kapott érvényt.

Kárpátalján több településen is elfogadták a magyar nyelv hivatalos alkalmazását, ám az ilyen határozatok eddig csupán szórványosan léptek érvénybe. A legtöbb településen az önkormányzatok a legális magyar számítógépes programok hiányára hivatkoznak a magyar nyelvű igazolások és egyéb dokumentumok kiállításának akadályaként.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik