Nagyvilág

A megszorítás gyilkolhat

háziorvosi rendelés (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)
háziorvosi rendelés (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)

Lerombolhatják az egészségügyi rendszer jelentős részét és veszélyeztethetik a lakosság egészségét Spanyolországban a megszorító intézkedések egy csütörtökön közzétett tanulmány szerint.

A kutatók figyelmeztettek: ha semmi sem történik a tendencia megfordításáért, Spanyolországban tovább súlyosbodhatnak az egészségügyi gondok. A kutatók 34 orvossal, ápolónővel készítettek interjút Katalóniában. Sokakat megdöbbentettek a megszorítások, amelyek “emberéletekbe fognak kerülni”.

“Öt éve a pénzügyi válság kapcsán szinte kizárólag a gazdasági mutatókra koncentrálnak” – hangsúlyozta a kutatást vezető Martin McKee, a londoni Higiéniai és Trópusi Orvostani Egyetem (LSTHM) európai közegészségüggyel foglalkozó tanára. “A mi kutatásunk arra mutat rá, milyen teher nehezedik az emberekre e politika miatt.”

A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmány szerint a spanyol központi költségvetésben 14, a tartományi büdzsékben 10 százalékkal csökkentek az egészségügyi és szociális kiadások 2012-ben, miközben nőtt az ellátási igény, mindenekelőtt az idősek, a fogyatékkal élők és a mentális problémákkal küzdők körében.

A kutatók szerint emelkedett a depressziós és az alkohollal kapcsolatos megbetegedések és az öngyilkosságok száma is a pénzügyi válság és a munkanélküliség megnövekedése óta. Korrekciós intézkedések híján – Görögországhoz hasonlóan – megnőhet a HIV-fertőzöttek és a tébécés betegek száma is.

A Spanyolországban tapasztaltak egybecsengenek más, Európában és Észak-Amerikában készített tanulmányok eredményeivel, amelyeknél szintén azt tapasztalták, hogy a költségvetési kiadások csökkentése romboló hatással volt az egészségügyre.

Csak a spanyolt “veri” a magyar egészségtügy

Megszaporodtak az öngyilkosságok, a depresszió, a fertőzőbetegségek, és csökkent a gyógyszerekhez és az orvosi ellátáshoz való hozzáférés. A BJM-ben megjelent tanulmány szerint Spanyolország egyike az GDP-hez viszonyítva az egészségügyre legkevesebbet költő uniós tagállamoknak.

A magyarok is alapvetően negatív változásokat tapasztaltak az egészségügyben az elmúlt öt évben. A világ 15 országában végzett barométervizsgálat rangsorának 14. helyén szerepel Magyarország. Az Ipsos kutatóintézet nemzetközi vizsgálata szerint a magyarok 40 százaléka szerint 2008 óta nehezebb elérni a szolgáltatásokat, javulásról 20 százalék számolt be.

A magyarok a háziorvosi hálózat és a gyógyszerellátás változásairól nyilatkoztak leginkább kedvezően, de így is csak a 12-13. helyen állnak. Felemás értékelést adtak a gyógyszerellátás elmúlt öt évéről, az orvosi diagnózist elősegítő vizsgálatokhoz való hozzáférést sokkal negatívabban ítélik meg, mint a korábbi állapotot.

Kedvezőtlen az összkép a kórházi ellátás elterjedtségéről is. A szakorvosi ellátásról változott meg leginkább Magyarországon az emberek véleménye, mégpedig negatívan: 45 százalék szerint rosszabb lett a helyzet, 16 százalék pozitív fejleményeket észlelt. E három terület mérlegét más országokéval összehasonlítva a 14. helyen állnak a magyarok, csupán a spanyolokat “megelőzve”.

A magyar páciensek nagyjából 20 százaléka számolt be arról, hogy 2008-hoz képest jobb minőségű és magasabb színvonalú az egészségügyi ellátás, jobban odafigyelnek a betegekre. Negatív változásokat – alacsonyabb színvonalat, kisebb empátiát – közel 30 százaléknyian érzékeltek. A leginkább kedvezőtlen változásokat a magyarok a gyógyítási folyamat ütemében tapasztalták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik