Nagyvilág

Lincselés: élve temették áldozata mellé

temeto-mecses(960x640)(4).jpg (halottak napja, emlékezés, mécses, )
temeto-mecses(960x640)(4).jpg (halottak napja, emlékezés, mécses, )

Saját kezükbe vették az igazságszolgáltatást bolíviai bennszülöttek.

A kecsua indián közösség tagjai egy 17 éves fiatallal végeztek, akit a rendőrség azzal gyanúsított, hogy megerőszakolt és megölt egy kecsua nőt. A Santos Ramos nevű tinédzser megölésében nagyjából kétszázan vettek részt egy ötezer fős kisvárosban. A lincselők a meggyilkolt nő temetésén hajtották végre az önbíráskodást.

A fiatalt megkötözve vitték el a nő temetésére, a sírgödörbe dobták, majd élve eltemették a nő koporsójával együtt. Közben a közösség tagjai eltorlaszolták a helyszínre vezető utakat, hogy hatóságok ne tudjanak közbeavatkozni. A területen olyan kicsi a rendőri jelenlét, hogy nem volt esélyük Ramos megmentésére.

A bolíviai hatóságok két nap múlva közölték, hogy vádat emeltek a lincselőket vezető két ember ellen emberölés és csőcselék uszítása miatt.

Bolíviában nem számít ritkaságnak, hogy a rendőrségben és a bíróságokban nem bízó emberek saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást. A rendőrségnek nincsenek arról adatai, hogy mennyi ilyen lincselés történik az országban, de tucatnyi eset is előfordul évente. És ahogy az gyakran lenni szokott, nem mindig jó eredménnyel. Tavaly májusban például egy civil ruhás rendőrt öltek meg, mert azt hitték róla, hogy betörő.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik