Nagyvilág

Árvíz: kritikus a helyzet Németországban, Ausztrában már apad a Duna

árvíz (árvíz)
árvíz (árvíz)

Több ezer embert kell még kitelepíteni az Elba kelet-németországi szakaszán, Ausztriában viszont már levonulóban az árhullám.

Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartományi fővárosánál vasárnap reggelre 744 centiméterre emelkedett a vízszint, több mint fél méterrel meghaladva a 2002-es rekordot. A város keleti részéből kitelepítettek 2800 embert.

A folyó kelet-németországi szakaszán eddig csaknem 15 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A gátakat még napokig nyomja majd a június elején megszokottnál háromszor-négyszer magasabb vízoszlop. Az ország északnyugati részére csak a jövő hét második felében érkezik meg az Elbán Csehország felől érkezett árhullám.

Változatlanul állandó megfigyelés alatt tartották a dunai gátakat a hét végén a Duna szlovák határhoz közeli szakaszán Ausztriában, de itt már megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás.

Nyugati szomszédunknál az előző hét végén kezdődtek a rendkívüli áradások az Alpokban, a Sazlach, a Duna és az Inn folyókon. Csütörtöktől az ország minden részében apadtak a folyók. Utolsóként Bécstől keletre kezdődhetett meg az elöntött utak és településrészek rendbetétele. A katonaság szombati közleménye szerint itt ezer katona dolgozott az önkéntes tűzoltókkal és más civilekkel vállvetve a helyreállításban.

Az árvíz utáni takarítás mindenhol versenyfutást jelent az idővel, mert ha a házakat elöntő 20-40 centiméteres iszapréteg megszárad, akkor nagyon keményre megköt és még nagyobb károkat okoz a lakóhelyiségekben.

Ausztriát az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. A Duna és az Inn legnagyobb vízállása sok helyütt magasabb volt, mint a korábban “az évszázad árvizeként” emlegetett 2002-es áradáskor. A katasztrófának öt halálos áldozata van, két másik embert egy hete eltűntként tartanak nyilván.

A nagyobb osztrák városokban nem okozott jelentős károkat az áradás. Bécsben szerdán tetőzött a Duna, 17 centiméterrel az 2002-es érték felett, de az Új-Duna csatorna jelentős részben mentesítette a folyó bécsi szakaszát az árhullámtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik