Nagyvilág

Szójaszósz-túladagolástól esett kómába

Infuzio(960x640)(2).jpg (infúzió)
Infuzio(960x640)(2).jpg (infúzió)

A 19 éves fiatalember csaknem egy litert fogyasztott belőle. A nagy mennyiségű só miatt életveszélyes állapotba került.

A fogadásból szójaszószt ivó fiú az első ismert személy, aki szándékosan vett magához ennyi sót, és maradandó idegrendszeri károsodás nélkül túlélte azt – számolt be a LiveScience tudományos portál.

“A vér magas sótartalmát, orvosi kifejezéssel a hipernatrémiát (a vér magas nátrium szintjét) általában pszichiátriai betegeknél tapasztalják, akiknek megnő az étvágyuk az ízesítő iránt” – magyarázta egy washingtoni sürgősségi orvos.

A hiponatrémia azért veszélyes, mert vizet von el az agytól. Ha a vérben túl sok a só, a test szöveteiből nagy mennyiségű víz távozik, hogy kiegyenlítse a só koncentrációját a két anyag között. “Amint az agy vízhiányos állapotba kerül, zsugorodhat és vérezhet” – tette hozzá az orvos.

Miután a fiú megitta a szójaszószt, rángatózni kezdett és szélütéses rohamok törtek rá. Barátai az ügyeletre vitték, ahol bár a rohamokat kezelték, mégis kómába esett.

“Nem volt válaszképes állapotban, csak reflexes rángatózást mutatott. Ez arra utalt, hogy az idegrendszere nem működött rendesen” – mondta a fiút kezelő orvos.

A sürgősségi csoport azonnal elkezdte kimosni a sót a szervezetéből. Az orrán át, csövön keresztül fél óra alatt hat liter szőlőcukoroldatot kapott.

Öt óra kellett, hogy a só a normális szintre essen vissza. Három napig tartott még a kóma, majd a fiú magától ébredt föl. Néhány napig érezhetőek voltak még a rohamok utóhatásai, ám egy hónap múlva a túladagolás nyom nélkül elmúlt, a fiú folytatta főiskolai tanulmányait, rendesen levizsgázott.

Az elfogyasztott együvegnyi, pontosan 0,946 liter szójaszósz általában 160 gramm sót tartalmaz. Az orvosok szerint a fiú életét azért sikerült megmenteni, mert a sószint csökkentésének szokatlanul agresszív módját alkalmazták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik