Nagyvilág

Drágább élelmiszerekre számíthatunk

elelmiszer(960x640)(3).jpg (élelmiszer, )
elelmiszer(960x640)(3).jpg (élelmiszer, )

A termelés növekedési ütemének lelassulása és a növekvő kereslet miatt emelkedni fog a következő évtizedben a mezőgazdasági és az állati termékek árszintje – írja az OECD és a FAO közös jelentése.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt prognosztizálja, hogy 2022-ig éves átlagban 1,2 százalékkal bővül a világ mezőgazdasági termelése, míg az előző évtizedben még 2,1 százalék volt a növekedés üteme. A lassulás oka a költségnövekedés és a környezetvédelmi szempontok fokozott előtérbe kerülése.

Ugyanakkor a feltörekvő országok fogyasztása – ha lassuló ütemben is – tovább emelkedik, a népességnövekedés, az emelkedő jövedelmek, az urbanizáció és a táplálkozási szokások változása következtében. A hús, a hal és a bioüzemanyag ára várhatóan nagyobb mértékben emelkedik, mint a mezőgazdasági alaptermékeké.

Fontos lesz Kína szerepe az árak alakulásában. Kína húsimportja évi 3 százalékkal 1,7 millió tonnára nő 2022-ig, ezen belül a marhahúsimport évi 7 százalékkal emelkedik. Noha a kínai kormány kinyilvánított célja, hogy önellátó legyen az alapvető mezőgazdasági cikkekből, az olajos magvak bevitele 2022-ig 41 százalékkal 83 millió tonnára szökik fel, ami a globális forgalom 59 százaléka. Összességében a kínai fogyasztás növekedési üteme évi átlagban 0,3 százalékponttal meg fogja haladni a termelés növekedési ütemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik