Élet-Stílus

Nem megy a szex az ukránoknak

szexuális probléma (szexuális egészség, )
szexuális probléma (szexuális egészség, )

Az ukrán férfiak többsége nem tartja fontosnak a nemi életet.

Az ukránok negyede nem él kielégítő nemi életet – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felméréséből. A szociológusok leginkább egy fura anomáliára lettek figyelmesek: arra a kérdésre, hogy volt-e szexuális kapcsolata az elmúlt 30 napban, a megkérdezett férfiak 62 százaléka, a nőknek viszont csupán 46 százaléka válaszolt igennel. Nemleges választ a férfiaknak csak a 18 százaléka adott, míg a nők 30 százaléka vallotta be ugyanezt.

Natalija Oniscsenko szociológus állítja, a férfiak kevésbé ismerik el, ha nincs nemi életük, a nők viszont letagadják még a meglévőt is. A szakértő úgy vélekedett, hogy mindennek oka a szociális neveltetésben, a patriarchális sztereotípiákban keresendő. Ukrajnában jelenleg ugyanolyan férfiközpontú nézetek uralkodnak, mint például a hagyományosan katolikus Latin-Amerikában. Erről tanúskodik az is, hogy a nemi életet a férfiak 55 százaléka, míg a nőknek csupán 34 százaléka nevezte fontosnak.

Az ukránok nem szívesen beszélnek a nemi életükről, abban komoly szerepet játszik az ország szovjet múltja, a Szovjetunióban ugyanis tabu volt a szexualitás. A kilencvenes években, amikor Ukrajna függetlenné vált, jóval nyitottabbá lett a lakosság erre a témára – például a volt szovjet tagköztársaságok közül elsőként Ukrajnában mondták ki, hogy a homoszexualitás nem betegség. A szexuális liberalizáció azonban a 2000-es évek elejétől megrekedt, és az ország ismét visszatért a konzervatív felfogáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik