Nagyvilág

Új fotók Hitler bunkeréről

hitler (hitler)
hitler (hitler)

Korábban nem látott, az NDK összeomlása előtt nem sokkal készült fotók kerültek elő Adolf Hitler berlini bunkeréről.

A felvételeket 1987-ben és 1988-ban egy tanuló buszsofőr készítette titokban. Robert Conrad építőmunkásnak öltözve ereszkedett le a bunkerbe, ahol Adolf Hitler öngyilkos lett, fényképezőgépét egy öreg oldaltáskában vitte magával. A lebukás veszélye ellenére több mint harminc alkalommal járt lent, hogy megörökítse az akkori Nyugat-Berlinhez közeli bunkert az utókornak: a létesítmény elbontása már zajlott, lakóövezetet akartak kialakítani a felszínen.

„Ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy valaki dokumentálja a helyet” – mondta Robert Conrad a Bild című német lapnak. A bunker második világháború után lezárt bejáratait ugyanis rövid időre szabaddá tették a munkálatok miatt, hogy aztán ráépüljenek a házak. A Mecklenburg-Elő-Pomerániából származó férfi alaposan feltérképezte a bunkert, azokat a szobákat is lefotózta, ahol a háború vége előtt nem sokkal Joseph Goebbels birodalmi propagandaminiszter hat gyerekét megmérgezte anyjuk, Magda.

„Nem vagyok a náci rezsim rajongója” – hangsúlyozta a férfi, akit elmondása szerint a történelmi épületek érdekelnek. Németország újraegyesítése után a hobbija vált fő foglalkozásává, manapság építészeti fotográfusként dolgozik, Németországot járja. „A bunkerről készült fotókra véletlenül bukkantam, amikor új helyre költözött az irodám” – jegyezte meg.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik