Élet-Stílus

Íme, a nő, aki Hitler előtt evett

A 24 éves Margot 14 társával minden nap az életet kockáztatta Hitlerért, pedig szívből gyűlölték.



Miközben a németek nagy része éhezett, Hitler főhadiszállása, a Farkasodú sosem fogyott ki a változatos ételekből: egzotikus gyümölcsök, gazdag szószok, friss zöldségek, kávé, friss kenyér és vaj került minden nap az asztalra. Mivel a Führer vegetáriánus volt, ezért a menüben sosem szerepelt hús.

A most 95 éves Margot Wölk a Spiegel Online-nak mesélte el, hogy 14 társával együtt minden fogásból ehetett, aminek más körülmények között nagyon örült volna. De nem akkor: Margotot ugyanis a többiekkel együtt előkóstolóként tartották fogva, miután menekülés közben elkapták az SS-tisztek. Az akkor 24 éves lány Lengyelországba akart szökni, hogy ne kelljen a Hitlerjugend női megfelelőjéhez csatlakoznia.

„Minden falat életveszélyes lehetett volna, ám ez egyáltalán nem érdekelte a fogvatartóinkat. Az életünk nem ért nekik egy fabatkát sem – mondta. – Persze szörnyen féltem. Ha az étel mérgezett lett volna, akkor ma már nem lennék itt. Ennünk pedig muszáj volt, nem volt választásunk.”

„11 és 12 óra között kóstoltunk, és az SS csak azután vitte az ételt Hitlernek, miután mind a 15-en végeztünk. Ezután még legalább egy órát vártak a tálalással, hogy lássák, nem lesz-e rosszul valamelyikünk.”

Miután Claus von Stauffenberg 1944-ben megpróbálta megölni Hitlert, a biztonsági intézkedések is szigorodtak. Az ételkóstolók se lakhattak többet saját otthonukban: összeterelték őket egy üres iskolában és rájuk zárták az ajtót. A tisztek folyamatosan bejártak hozzájuk erőszakoskodni, és az néha rosszabb volt, mint bármi.

Margot végül egy hadnagynak köszönhette az életét, aki felrakta egy Berlinbe tartó vonatra. Ma is ott él, felújított szülőházában, ahonnan anno menekülnie kellett. Az idős nő ma már nem háborog, mint mondta, túltette magát a történteken, még akkor is, ha hosszú évtizedekbe telt, mire újra megtanulta élvezni az ételt.

És hogy mit gondol Hitlerről? „Visszataszító kis ember volt. Egy igazi disznó.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik