Nagyvilág

Méreg Obamának – őrizetben a gyanúsított

boritek(1)(960x640)(1).jpg (boríték, levél)
boritek(1)(960x640)(1).jpg (boríték, levél)

Elfogták a férfit, aki ricint küldött az emerikai elnöknek.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a 45 éves Paul Kevin Curtist, a Mississippi állambeli Corinth településen vettek őrizetbe. Azt mondják: nincs összefüggésben a bostoni merénylet Obama fenyegetésével, a mérget tartalmazó borítékot még a robbantás előtt adták fel.

 

Az amerikai elnökön kívül Roger Wicker republikánus szenátor és egy bíró is kapott ricint. A mellékelt levélben az állt: “cinkos, aki néma”.

A ricin a ciánnál hatezerszer erősebb méreg, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. Ellenanyaga nincs.

Biológia fegyverek korábbi áldozatai

2001-ben halálos áldozatot is követelt levélben küldött méreg. Két amerikai szenátornak küldtek lépfenével szennyezett borítékokat. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17-en pedig kórházba kerültek súlyos mérgezéssel. Egy volt laboratóriumi alkalmazottat gyanúsítottak, de öngyilkos lett, mire elfogták volna.

2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen.

Ricinnel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst egy esernyővégbe rejtett injekciós tűt alkalmazva.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik