Nagyvilág

Brüsszel az állatainkat is félti tőlünk

egér (egér, )
egér (egér, )

Kötelezettségszegés a kísérleti állatok miatt.

Úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországra az Európai Bizottság. Brüsszel úgy látja, Magyarország nem ültette át megfelelően a tudományos kísérleteknél használt állatok védelméről rendelkező uniós irányelvet – tudatta csütörtökön az Európai Bizottság.

Ezzel második szakaszába lép az ebben az ügyben január végén Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárás. Az irányelv átültetésének határideje tavaly november 10-e volt – emlékeztetett közleményében a brüsszeli testület, amely úgy látja, hogy Magyarország ezt nem tette meg megfelelően.

A bizottság arra is kitér, hogy az uniós jogszabály célja az, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentse a tudományos kísérletekben használt állatok számát, és előírja, hogy az állatokat, ahol csak lehet, mással kell helyettesíteni, anélkül, hogy ez a kutatások rovására menne.

Magyarország márciusban tájékoztatást adott a vonatkozó magyar jogszabályokról, és a bizottság ez után is úgy véli, hogy az irányelv nem minden része szerepel a magyar jogban.„A magyar jogszabályok, úgy tűnik, nem biztosítanak megfelelő védelmet a kísérletekben használt főemlősöknek” – részletezi kifogásait a brüsszeli testület.

Brüsszel emlékeztet, hogy az indoklással ellátott véleményre Magyarországnak két hónapja van válaszolni, és ha a magyar intézkedést a bizottság nem tartja elégségesnek, akkor az eljárás következő, harmadik szakasza az, hogy a bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordulhat, hogy a törvényszék ítélje meg, Magyarország eleget tesz-e uniós kötelezettségeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik