Nagyvilág

Vegyi fegyvert használtak Szíriában

Szíria (Szíria)
Szíria (Szíria)

Újságírók látták a bevetett robbanószerek hatását.

A szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen, akik ellenőrzésük alatt tartják Damaszkusz egyik külvárosát – állítja a Le Monde című francia napilap két tudósítója, akik áprilisban és májusban a polgárháború dúlta országban jártak. Beszámolójuk a lap hétfői számában jelent meg.

A különtudósítók több egymást követő napon tanúi voltak annak, hogy a bevetett vegyi robbanószereknek milyen hatásuk volt a felkelőkre abban a peremkerületben, Dzsobarban, amelyen keresztül azok januárban behatoltak Damaszkuszba.

Április 13-án Laurent Van der Stockt fotóriporter látta, amint több felkelő köhög, majd – sietség nélkül – gázmaszkot vesz fel. „Leguggoltak, fuldokoltak, hánytak.” Az újságírók tanúvallomásokat gyűjtöttek össze arról, hogy  Damaszkusz távolabbi övezetének több pontján is bevetettek ilyen szereket. A gázt „pontszerűen” alkalmazzák a frontokon, mert ha nagy tömegben vetnék be, akkor könnyen megcáfolhatatlan bizonyítékokat lehetne gyűjteni róla – írta Jean-Philippe Rémy riporter.

A cikk hivatkozik egy „jól tájékozott nyugati forrásra” is, amely szerint a szíriai hatalom összekeveri a vegyszereket, többek között könnygázt ad hozzájuk, hogy megzavarja a hatóanyag tünetek alapján történő azonosítását.

A vegyi fegyverek bevetése egy olyan „vörös vonal” átlépése egyes nyugati országok és az Egyesült Államok szerint, ami már indokolttá tenné a külföldi katonai beavatkozást Szíriában, különösen, ha bebizonyosodik, hogy a tömegpusztító fegyvert a lakosság ellen alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik