Nagyvilág

Földrengés Távol-keleten

szokoar(1)(210x140)(1).jpg (szökőár, cunami, )
szokoar(1)(210x140)(1).jpg (szökőár, cunami, )

A Szahalin-szigetek környékén élőket menekülésre biztatták. Gáztároló és atomtengeralattjárók vannak a környéken.

Rendkívül erős, a Richter-skála szerint 8,2-es erősségű földrengés volt péntek reggel az orosz Távol-Keleten, a Szahalin-szigetek térségében. A rengés után az orosz hatóságok a körzetben szökőárriadót rendeltek el, de negyedóra múlva visszavonták.

A környékbelieket arra kérték, hagyja el a veszélyesnek számító övezetet, azaz húzódjanak a tengerpartról magasabb helyekre.

Anyagi károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A rengés fészke 590 kilométer mélyen volt a tengerfenék alatt, körülbelül 150 kilométerre a Kamcsatka-félszigettől.

Keleti irányban egészen Moszkváig érzékelhető volt a földrengés, még az orosz fővárosban is sokan kimenekültek ijedtükben az épületekből, az egyik utcából 850 embert evakuáltak. Szibériában több helyszínt érintő, viszonylag erős rengésekről számoltak be orosz sajtóforrások. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma szerint “csaknem az egész kontinens rengett”. Későbbi közlés szerint azonban a Moszkvában érezhető rengések csupán 1-es erősségűek voltak, és semmilyen kárt nem okoztak.

Szibériában több helyszínt érintő, viszonylag erős rengésekről számoltak be orosz sajtóforrások.

A földmozgást Japánban is érezni lehetett, 47 prefektúrából 25-ben, így Tokióban is.

Az első hírekkel ellentétben Japánban egyáltalán nem rendeltek el cunamiriadót.
Az orosz hatóságok szerint a szökőár-figyelmeztetést azért vonták vissza, mert becsléseik szerint a földrengés kiváltotta hullámzás nem haladja meg az egyméteres magasságot.

A Szahalin-szigetek fontos orosz gáztárolóhely, Kamcsatkán pedig Moszkva atom-tengeralattjárókat állomásoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik