Tudomány

Milliókat ölne meg egy óriás szökőár Európában

cunami-pusztítás (cunami, japán, )
cunami-pusztítás (cunami, japán, )

Az Atlanti-óceánban létrejövő megacunami esélyét latolgatja a BBC dokumentumfilmje.

Időzített bomba ketyeg az Atlanti-óceánban a BBC filmje szerint. A Kanári szigeteken található Cumbre Vieja vulkán kitörése esetén ugyanis létrejöhet egy olyan megacunami, ami elképzelhetetlen pusztítást okozna. Nemcsak milliók életét követelné, de gazdasági összeomlással is járna, írja az esotanc.hu.

A vulkán kitörései 20-200 évente ismétlődnek, a legutóbbi 1971-ben volt, azaz tulajdonképpen bármikor bekövetkezhet egy újabb. Számítások szerint néhány percen belül akár egy kilométeres hullámfal jöhet létre, ami 500km/órás sebességgel száguldana a partok felé.

A dokumentumfilm szerint Tenerifét 10 percen belül érné el a hullám, és teljesen lerombolná. Nyugat-Afrika milliós nagyvárosaihoz nyolcvan, Lisszabonhoz százhúsz perc alatt érkezne a két-emelet magasságú szökőár. Az angol partokig öt óra alatt jutna el, körülbelül 25 méter magassággal. Az Egyesült Államoknak több idő állna rendelkezésére: 7-8 óra, oda viszont a szökőár több hullámban érkezne, először egy 8-12 méteres, majd egy nagyobb 25-30 méteres, de akár 50 méteres magasság is elképzelhető.

A film szerint a szökőár átformálná az emberiség történelmét, nemcsak az azonnali pusztítás, hanem annak következményei miatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik