Nagyvilág

Megrázta a világot a nyílt utcai kaszabolás

gyilkosság Londonban (gyilkosság, késelés, katona, london, )
gyilkosság Londonban (gyilkosság, késelés, katona, london, )

Obama, Cameron, valamint iszlám és muzulmán szervezetek is elítélték a brutális gyilkosságot, melynek több száz szemtanúja is volt Londonban.

Meggyilkoltak egy brit katonát Londonban szerdán a nyílt utcán. A csütörtökre teljessé vált részletek alapján a két támadó gépkocsijával felhajtott a járdára, elütötte a katonát, majd a sérültet késekkel és húsvágó bárdokkal összekaszabolta, és a holttestet az úttestre dobta.

A nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára elkövetett gyilkosság után a merénylők a helyszínen maradtak, és egybehangzó tanúvallomások alapján arra biztatták a megdöbbent járókelőket, hogy készítsenek róluk videofelvételeket.

Egy ilyen felvételen, amely eljutott a brit televíziókhoz és a lapokhoz is, az egyik támadó véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel és bárddal hadonászva azt kiabálta, hogy „harcolnunk kell ellenük, ahogy ők is harcolnak ellenünk … szemet szemért, fogat fogért”. Hozzátette: elnézést kér, amiért nőknek is végig kellett nézniük a történteket, de „a mi országunkban a mi asszonyaink ugyanezt látják”.

A támadó tökéletes angolsággal, londoni akcentussal beszélt, és nem derült ki, hogy melyik országra utalt.
Csütörtöki brit sajtóértesülések szerint ugyanakkor a két merénylő nigériai származású, de Nagy-Britanniában nőttek fel és nevelkedtek. Egyikük hithű keresztény családban született, ám áttért az iszlám vallásra, és már diákkorában radikális eszméket hangoztatott.

Tanúvallomások szerint a két gyanúsított „Allahu akbar” kiáltással támadta meg a közeli laktanya felé tartó katonát.
Ezután megvárták a hatalmas erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket, és egyes beszámolók szerint a rendőrökre is rá akartak támadni; ekkor a rendőrök mindkettőjükre lövéseket adtak le. A két támadó megsebesült, és jelenleg is két különböző kórházban kezelik őket, fegyveres őrizet mellett.

„Az iszlám elárulása”

Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában kijelentette: nincs olyan eleme az iszlám vallásnak, amely igazolhatná a délkelet-londoni Woolwich kerületben elkövetett gyilkosságot. A támadást az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte.

A brit kormányfő többször is használta a „terrorizmus” kifejezést a történtekkel kapcsolatban. A terrorizmusnak az iszlám hívei közül sokkal többen estek áldozatául, mint bármely más vallás követői – fogalmazott.

Barack Obama a leghatározottabban elítéli azt a „megdöbbentő” támadást, amelyet május 22-én intéztek egy brit katona ellen a délkelet-londoni Woolwichban – közölte csütörtökön a Fehér Ház. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az effajta cselekményeket semmi sem igazolhatja. Együttérzését és támogatását fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak, az ügy felderítésén dolgozó rendőrségnek és biztonsági szolgálatoknak, valamint a briteknek.

„”Brutális, barbár, bűnös és botrányos”

Elítélte csütörtökön a londoni katonagyilkosságot a brit muzulmánok tanácsa, és részvétét fejezte ki az áldozat családjának. Ugyancsak elítélő nyilatkozatot adott ki az Iszlám Együttműködés Szervezete.

A tanács szerint a gyilkosság „igazi barbár tett volt, amely nem az iszlámból indult ki”. “Muszlimok régóta szolgálnak az ország fegyveres erőinek kötelékében, és erre büszkék. A fegyveres erők egyik tagjának megtámadása becstelen dolog, és semmilyen ügy nem igazolhatja ezt a gyilkosságot” – írta közleményében a tanács, amely mindenkit felszólított, hogy fogjanak össze, és ne engedjék, hogy a gyűlölet felülkerekedjen a társadalomban.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete a szaúd-arábiai Dzsiddában kiadott nyilatkozatában „brutális, barbár, bűnös és botrányos” tettnek minősítette a gyilkosságot, és megerősítette, hogy a szervezet „szilárdan állást foglal a terrorizmus minden formájával szemben, beleértve a vallási alapú gyűlölködést, türelmetlenséget és erőszakot”.

A videót csak 18 éven felülieknek ajánljuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik