Nagyvilág

Hőlégballonok ütköztek Törökországban

holegballon(210x140)(1).jpg (hőlégballon, )
holegballon(210x140)(1).jpg (hőlégballon, )

Hárman meghaltak, huszonketten megsebesültek a balesetben.

A hőlégballon reggel hat óra körül szállt fel a Kappadókia központjában fekvő Göreme városban. 300 méteres magasságban összeütközött egy másik hőlégballonnal, aminek következtében kibillent az egyensúlyából és hirtelen süllyedni kezdett.

A hőlégballonon 24 turista tartózkodott, brazilok, argentinok és spanyolok, valamint a pilóta. Három idős brazil állampolgár meghalt a balesetben, egyikük azonnal, a másik kettő kórházba szállítás után. Az utasok többsége csonttörésekkel került kórházba.

Az utóbbi években jelentősen fejlődött a hőlégballonos turizmus Törökországban, elsősorban Kappadókiában, ahol a különleges, természet alakította tájformák mellett történelmi és kulturális látványosságok várják az érdeklődőket. Itt találhatóak a híres föld alatti barlangvárosok, amelyek az első keresztények búvóhelyei voltak. Nagyon népszerű az UNESCO világörökségi listájára 1985-ben felkerült Göreme Nemzeti Park, a tündérkémények néven ismert, furcsa kőzetoszlopok, valamint a sziklatemplomok.

Nagyon sok turista kifejezetten azért keresi fel Kappadókiát, hogy hőlégballonról csodálhassa meg a világon egyedülálló, kivételes szépségű sziklás hegyvidéket. Az utóbbi tíz év alatt több mint hatszorosára növekedett a hőlégballonos repüléssel foglalkozó társaságok száma. Az összesen 140 hőlégballont üzemeltető vállalatok 1400 embert foglalkoztatnak.

Két hónappal ezelőtt az egyiptomi Luxorban történt hasonló, de sokkal súlyosabb kimenetelű baleset. Az a hőlégballon felrobbant és tűzgolyóként csapódott földbe, aminek következtében 19 ember, köztük egy magyar állampolgár vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik