Nagyvilág

Folytatódott az EP-elnök kálváriája

Martin-Schulz(210x140)(2).jpg (schulz, )
Martin-Schulz(210x140)(2).jpg (schulz, )

Schulz helyreigazításra szólítja fel a brüsszeli Metro újságot, mert nem beszélt antiszemitaként a magyarokról.

Pénteken bocsánatkérésre szólították fel az Európai Parlament elnökét a szervezet fideszes képviselői. Szombatra kiderült, hogy Martin Schulz nem is mondta, hogy Magyarország “össze akarja írni a zsidókat”. Szombaton a párt nevében Gulyás Gergely utasította vissza ezt. A kormánypárt – képviselője szerint – tájékoztatni fogja a német politikust arról, hogy a jelenlegi törvényhozási ciklusban milyen lépések történtek a kisebbségben élő közösségek méltóságának védelme érdekében.

Bocsánatkérést várnak az EP elnökétől, aki ha nem alkalmas arra, hogy Magyarországgal kapcsolatosan objektív véleményeket fogalmazzon meg, akkor az lenne a legjobb, ha lemondana hivataláról. Ez egy politikai befolyásolási kísérlet, amellyel az EP elnöke az EU-t és az EU intézményeit járatja le Magyarországon – értékelte Gulyás Gergely. Korábban a Külügyminisztérium is visszautasította Martin Schulnak tulajdonított szavakat.

Ugyanakkor szombaton a német szociáldemokrata EP-elnök – szóvivője útján – helyreigazításra szólította fel a brüsszeli Metro című újságot, a lap által neki tulajdonított, Magyarországgal kapcsolatos kijelentés ügyében. Armin Machmer szóvivő szerint ugyanis nem felel meg a valóságnak, hogy Martin Schulz azt mondta volna, “Magyarország össze akarja írni a zsidókat”.

A Metro által közölt idézet teljességgel helytelen – közölte a szóvivő. Az ominózus nyilatkozat a brüsszeli Metro újság csütörtöki számában jelent meg.A lap az EU jövőjével kapcsolatos vélekedésekről közölt összeállítást, megszólaltatva különböző pártállású politikusokat.Az EP-elnök a véleményének adott hangot, hogy az unió létrehozásával Európában lehetővé vált “a XX. század démonainak eltemetése”.

Szerinte a rasszizmust, az antiszemitizmust már sikerült ellenőrzés alá vonni, de még nem sikerült megszüntetni, sőt a válság nyomán valós a veszélye annak, hogy újraélednek. Martin Schulz erre példaként említette a lap szerint azt, hogy Magyarország “össze akarja írni a zsidókat”. Az MTI érdeklődésére Schulz hivatala tudatta, a Metro újságnak küldött levélben a szóvivő a levélben emlékeztetett arra: Martin Schulz korábban erőteljesen bírálta azt az egyedi esetet, amikor a Jobbik egyik országgyűlési képviselője bizonyos, zsidó származású személyek összeírását javasolta.

Az EP-elnök azonban – tette hozzá Armin Machmer – semmilyen módon nem bírálta sem a magyar nemzetet, sem a magyar kormányt úgymond a zsidók összeírásának a szándékát állítva.  Az Európai Parlament elnöke ezért szükségesnek tartja, hogy a lap következő számában helyreigazítás jelenjen meg. A szóvivő által a Metro szerkesztőségének megküldött levél felhívja a figyelmet arra, hogy a téves idézet “súlyos félreértéshez vezetett Magyarországon.”

A Fidesz ezt követően is közleményt adott ki, amelyben jelezte: minden esetben határozottan visszautasítja az országgal és a kormánnyal szemben megfogalmazott igazságtalan antiszemita vádakat. “Nem tűrjük el az antiszemitizmus semmilyen formáját és mindig a leghatározottabban fellépünk minden ilyen jellegű megnyilvánulással szemben”. A kormánypárt azt felettébb érdekesnek nevezte, hogy a közelmúltban kétszer is alaptalan és felháborító antiszemita vádak érték az országot külföldről.

Előbb Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének kellett bocsánatot kérnie valótlan állításokat tartalmazó kijelentései miatt, most pedig Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke kénytelen magyarázkodni. A Fidesz csak reméli, hogy nem szándékos politikai hangulatkeltés zajlik Magyarország ellen. Bízik benne, hogy a jövőben nem próbálják Magyarországot ilyen és ehhez hasonló tisztességtelen és alaptalan kijelentésekkel lejáratni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik