Nagyvilág

Kerítőnek állt a polgármester

A japán szexipar szolgáltatásainak igénybevételére szólította fel az amerikai csapatokat Oszaka polgármestere.

A helyi szexipar szolgáltatásainak igénybevételére szólította fel a Japánban állomásozó amerikai csapatokat Hasimoto Tóru. A polgármester – aki egyben a harmadik legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Japán Restaurációs Párt (JRP) társelnöke – Okinaván közölte egy amerikai parancsnokkal: „Japánban vannak olyan helyek, ahol a szexuális energiákat legális keretek között lehet levezetni. Lehetetlen kordában tartani a forróvérű tengerészgyalogosokat, ha nem használhatják ezeket a helyeket. Az elveket félretéve, vegyék igénybe ezeket a szolgáltatásokat!”

Az eset még a hónap elején történt, de csak most került napvilágra, miután Hasimoto maga számolt be arról – jelentette az Aszahi Simbun japán napilap. Az amerikai védelmi minisztérium az Aszahi kérdésére „nevetségesnek” nevezte a hadsereg „minden elvével szembemenő” felvetést. A bírálatokra reagálva Hasimoto közölte: a Pentagon képmutató, mivel az amerikai bázisok környékén világszerte virágzik a szexipar, továbbá „a szakmát önként választók nők diszkriminációjaként” értékelte azt, hogy az Egyesült Államok tiltja katonáinak a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét.


Fotó: AFP

Hasimoto előzőleg hasonlóan botrányos kijelentéseket tett. Azt mondta, hogy a katonák „fegyelmének” fenntartása érdekében „szükség” volt arra, hogy a japán hadsereg prostitúcióra kényszerítsen koreai és kínai nőket a második világháború előtt és alatt. Egyúttal tagadta, hogy a hadsereg rendszerszerűen elrabolta és szexrabszolgaságra kényszerítette őket. A kijelentést a japán kormány több tagja, valamint a dél-koreai és a kínai külügyminisztérium is elítélte és elfogadhatatlannak nevezte. Ugyanakkor a JRP másik társelnöke, Isihara Sintaró volt tokiói kormányzó kiállt Hasimoto mellett. Történészek szerint Kína és a Koreai-félsziget japán megszállása alatt a császári hadsereg mintegy 200 ezer nőt kényszerített prostitúcióra, ami a mai napig feszültségeket szül Tokió és a környező államok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik