Nagyvilág

CIA-st ítéltek el Milánóban

A három amerikai férfi részt vett abban az akcióban, mely során a nyílt utcán raboltak el egy egyiptomi muszlim radikálist 2003-ban.

Egy milánói fellebbviteli bíróság bűnösnek találta pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) római kirendeltségének egykori főnökét és két, szintén amerikai bűntársát egy terrorizmussal gyanúsított egyiptomi 2003-ban történt elrablásának ügyében.

Jeff Castellit, az amerikai Központi hírszerző Ügynökség (CIA) római részlegének vezetőjét a bíróság hét év szabadságvesztésre ítélte, míg két társát, Betnie Maderót és Ralph Russomandót hat-hat évre. A tárgyalást távollétükben tartották meg.A három amerikait korábban még felmentették, diplomáciai mentességre hivatkozva.

Az olasz legfelsőbb bíróság tavaly helybenhagyta az emberrablásban közreműködő további 23 amerikai ellen 2009 novemberben hozott ítéletet. Castelli és két társa ügyét technikai okokból kezelték külön.

A per egyik vádlottja sem volt olasz letartóztatásban, de ha Európába utaznának, akkor annak a kockázatnak teszik ki magukat, hogy őrizetbe veszik őket. Ügyvédek korábban azt mondták, hogy a végső ítélet megnyithatja az olasz kormány előtt az utat, hogy kiadatásukat kérje az Egyesült Államoktól. Egyelőre ez még nem történt meg.

A pénteki ítélet indoklását 15 napon belül teszik közzé, de Alessio Sorgato, a védelem ügyvédje szerint enyhítő körülmények is szerepet játszanak, valószínűleg figyelembe vették, hogy a vádlottak parancsra cselekedtek.

Abu Omar imámot, egy egyiptomi muszlim radikálist Milánóban, a nyílt utcán rabolták el 2003-ban, az olasz katonai titkosszolgálat, a SISMI és a CIA egyeztetett akciójában. Visszavitték hazájába, ahol elmondása szerint négy évet töltött börtönben, megkínozták, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik