Nagyvilág

Sokba került az izraelieknek Thatcher temetése

Benjámin Netanjahu (benjámin netanjahu, )
Benjámin Netanjahu (benjámin netanjahu, )

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és neje londoni útja felháborítóan drága volt.

27 ezer sékelbe, vagyis több mint húszmillió forintba került az izraeli adófizetőknek a Vaslady búscsúztatása – derült ki az izraeli tizes tévécsatorna közfelháborodást kiváltó riportjából.

Az EL AL légitársaság a 300 ezer sékeles jegyeket megfejelte 127 ezer sékellel, mert a kormányfő duplaágyas hálófülkét kért az ötórás repülőútra, amelyen feleségével Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök végső búcsúztatására utazott.
A reptéri dolgozókat az izraeli függetlenség napján, szabadnapjukon rendelték be a különleges kérés teljesítésére.

A miniszterelnöki hivatal szombaton eleinte védeni próbálta a különösen magas költségeket: azzal indokolták a kérést, hogy éjfélkor indult a gép egy rendezvényekkel zsúfolt ünnepnap után, és Netanjahunak szüksége volt a nyugodt pihenésre másnapi tárgyalásai előtt. Később közölték, hogy az államfő többé nem kér ágyat párórás európai utazásokhoz, és hogy nem volt tisztában a magas árakkal.

A Minőségi Kormányzás Mozgalma nevű civil szervezet a Legfőbb Számvevőszék vizsgálatát kérte az ügyben, és egy munkapárti képviselő bejelentette, hogy a felveti a kérdést a kneszet ellenőrző bizottságában.

A tizes tévécsatorna műsorában közölte, hogy a hamarosan kilencvenedik születésnapját ünneplő Simon Peresz államfő nem kért fekvőhelyet legutóbbi,  tizenegy órás dél-koreai repüléséhez, valamint Ehud Olmert és Ariel Saron előző kormányfők sem léptek fel efféle igényekkel európai útjaikon, sőt Saron még a tengerentúli járatokhoz sem kért magának ágyat. 

Izraelben a magas költségvetési hiány miatt a napokban döntenek a megszorító intézkedésekről, amelyek ellen szombat este több mint tízezren vonultak az utcákra Tel-Avivban, és számos más városban is tüntetéseket tartottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik