Nagyvilág

Negyven halottja van a török robbantásoknak

A halottak száma tovább emelkedhet, mert a sebesültek közül 29-en válságos állapotban vannak.

Negyven halottja és mintegy száz sebesültje van annak a törökországi pokolgépes merényletnek, amelyet a szíriai határon fekvő Reyhanliban követtek el szombaton – közölte az NTV török hírtelevízió, Muammer Güler belügyminisztert idézve. Tayyip Erdogan miniszterelnök korábban 20 halottról és 46 sebesültről számolt be, de hangsúlyozta, hogy sok súlyos sérült is van, így a halottak száma növekedhet.

Egyelőre nem tudni, kik állhatnak a merénylet mögött. A kormányfő azonban nem tartotta kizártnak, hogy a robbantásoknak köze lehet a szíriai konfliktushoz vagy a török-kurd megbékélési folyamathoz. “Érzékeny időszak ez, új korszak kezdődött a kurdokkal a helyzet megoldásában. Azok, akik nehezen fogadják el ezt az új korszakot, képesek lehetnek ilyen tettekre” – hangsúlyozta Erdogan.

Az NTV kérdésére Güler azt mondta, hogy a terrorcselekmény végső mérlege még ennél is súlyosabb lehet, mivel 29 sebesült állapota válságos. A miniszter arról beszélt a tévének, hogy provokációról lehet szó, amelynek célja kisiklatni az Ankara és a kurd lázadók között több hónapja zajló békefolyamatot.

Ahment Davutoglu török külügyminiszter Berlinből üzente: reméli, Törökország lépni fog az ügyben. “Azok, akik bármilyen indokkal is be akarják hozni a külső káoszt országunkba, számíthatnak a válaszunkra” – mondta Davutoglu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik