Nagyvilág

Anyja hasában ölte meg a gyereket a clevelandi rém

Ariel Castro  (Ariel Castro )
Ariel Castro  (Ariel Castro )

Ariel Castro addig éheztette és ütlegelte az egyik rabságban tartott nőt, amíg az el nem vetélt. Ötször! A férfi maga is áldozat volt. Testvérei nem voltak részesei a példátlan terrornak.

Az 52 éves, Puerto Ricó-i születésű Ariel Castro volt iskolabusz-vezető egy évtizeden át tartott fogva három nőt, Amanda Berryt, Gina DeJesust és Michelle Knightot, rendszeresen verte és megerőszakolta őket.  A nőknek hétfőn sikerült kiszabadulniuk. Berrynek a rabságban kislánya született.

Vetélések és szülés a borzalmak házában

A clevelandi emberrablási üggyel kapcsolatban mind több sötét részlet kerül felszínre az amerikai médiában. Michelle Knightot a férfi legalább két hétig éheztette terhesen, majd addig ütötte a hasát, amíg el nem veszítette magzatát. Ötször vetélt el a nő így.  Amanda Berry születendő gyermekét Castro megkímélte – ő került ki élve, hatévesen a fogságból – és éppen az ötször elvetélt Knightnak parancsolta meg, hogy vezesse le a szülést.

Berry kislányát egy műanyag kádban hozta világra, hogy abban fogják fel a méhlepényt és a magzatvizet. A szülés közben azonban pánik tört ki, mert a csecsemő légzése leállt. Castro halállal fenyegette meg a bábaságban járatlan Knightot, ha az újszülött meghal.

Castro hétfőn őrizetbe vett két fivérére a nők egyike sem tett terhelő vallomást ma a bíróságon, így ellenük nem emelnek vádat.

Rabszolgasors

A három nőt Castro egy 130 négyzetméteres házban tartotta fogva, amelyet az évek során csak kétszer hagyhattak el rövid időre. Berry, DeJesus és Knight egy ideig leláncolva élt a pincében, később a férfi külön szobákba zárta őket a ház emeletén. A nők, noha ritkán találkoztak egymással, egy névtelenül nyilatkozó rendőr szerint támogatták egymást a túlélésért.

Castro gyakran próbára tette áldozatait: úgy tett mintha hosszabb időre eltávozott volna, aztán váratlanul hazatért. Ha ilyenkor olyat tapasztalt, mi nem volt a kedvére való, akkor mindannyiukat “megbüntette”.

Az áldozatok a televízióban nézték végig azokat a tudósításokat, amelyek az elrablásukról és a hozzátartozóik gyászáról szóltak. Tudatában voltak annak, hogy rabtartójuk sohasem fogja őket szabadon bocsátani.

Rendőri mulasztás?

Vizsgálat indult annak megállapítására is, hogy vajon a hatóságok lerövidíthették volna-e a három nő szenvedését. A szomszédok azt állítják, hogy az elmúlt évek során többször is rendőrt hívtak Castro házához, mert sikoltozást hallottak onnan, vagy mert meztelen nőket láttak a hátsó udvarban. A rendőrségi jegyzőkönyvekben azonban ennek nincs nyoma és a járőr csak két, az emberrablással nem kapcsolatos ügyben szállt ki az épülethez. Először egy, az utcában kitört verekedés miatt, másodszor pedig egy kisfiú ügyében, aki az iskolabuszon maradt.

Első gyermeke anyját sem kímélte

Bírósági dokumentumok szerint egyébként Castro volt élettársa, Grimilda Figueroa 2005-ben azzal vádolta a férfit, hogy verte. A nő szerint Castro kétszer is eltörte az orrát, valamint két bordáját, kificamította a vállát és kiütötte az egyik fogát.
Figueroa azt is állította, hogy Castro többször elrabolta tőle a közös lányaikat, és legalább az egyiket közülük rendszeresen bezárta egy szobába. A férfi nem engedett látogatókat a házukba, az élettársát otthoni tartózkodásra kényszerítette és abba sem egyezett bele, hogy a lányaikat bárki is elhozhassa az iskolából. Grimilda Figueroa tavaly rákban meghalt.

Őt is molesztálták

Egy rendőrségi forrás csütörtökön közölte a CNN-nel, hogy megtalálták Castro egy még 2004-ből – vagyis az emberrablások idejéből – származó búcsúlevelét, ezért megszigorították az őrizetbe vett vádlott felügyeletét, nehogy öngyilkosságot kísérelhessen meg. A férfi a levélben utalást tesz egy rokona visszaélésére, aki a múltban molesztálta őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik