Nagyvilág

Szósznak hitte a rovarirtót a szakács

Kínai szakács (kína, szakács, főzés, )
Kínai szakács (kína, szakács, főzés, )

Ezzel megölt egy embert, további húszat pedig megbetegített.

A lebetegedett emberek között volt maga a halálos hibát vétő szakács is, akinek egy vasútvonalon dolgozó munkásokat sikerült megmérgeznie Kínában. A kínai állami hírügynökség jelentése szerint a szakács ebédre főzte a kérdéses ételt a Belső-Mongólia tartományban található Paotou városánál dolgozó munkásoknak, és ő is egyike volt annak a 21 embernek, aki mérgezést szenvedett. A hiba miatt egy ember meghalt, ketten pedig kritikus állapotban vannak.

A kínai hírügynökség cikke szerint a figyelmetlen szakács rovarölőt, egészen pontosan karbofuránt rakott az ételbe a szósz helyett.

A BME KÖRINFO oldalán olvasható leírás szerint a karbofuránmérgezés tünetei: hányinger, hányás, hasi görcsök, izzadás, hasmenés, erős nyálfolyás, gyengeség, egyensúlyzavar, homályos látás, légzési nehézség, vérnyomás-emelkedés, és az inkontinencia. Halállal csak nagy dózis esetében járhat.

Az Európai Unió 2008. december 13-ától minden tagállamban teljes körűen betiltotta a karbofurántartalmú növényvédőszerek forgalmazását és felhasználását. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület cikke szerint Magyarországon 2000 óta 55 fokozottan védett és 172 védett madár mérgezéséért volt bizonyítottan felelős ez a szer, de a valós pusztítás ennek sokszorosa lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik