Nagyvilág

Meghalt Woodstock ikonja

Richie Havens  (Richie Havens )
Richie Havens  (Richie Havens )

Richie Havens folkénekes-gitáros az 1969-es fesztivál első előadója volt.

Az 1941. január 21-én született énekes halálát szívroham okozta – jelentette családja és ügynöke. A New York-i (Brooklyn) születésű Richie Havens (Richard Pierce Havens) Freedom (Szabadság) című dala a legendás fesztivál első perceiben hangzott el. Ezzel ő adta meg Woodstock alaphangját. A számot évtizedekkel később átdolgozta. 14 évesen mutatkozott be gospelegyüttesével. Kezdetben Bob Dylan és a Beatles dalait dolgozta át, de később hihetetlen lendülettel, energiával énekelte saját szerzeményeit.

Magyar nyelvű honlapja szerint Woodstockban fedezte fel őt a közönség. Viszonylag sok és kitűnő, elgondolkodtató lemeze, sikeres koncertjei és turnéi ellenére soha nem aratott zajos sikereket, de a szakma, a zenésztársak mindig méltányolták sajátos zenei világát. Sebők János újságíróra (a Woodstock népe című könyv szerzőjére) Santana, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Country Joe, Crosby, Stills Nash and Young mellett Richie Havens tette a legnagyobb benyomást. Szerinte hasonló nagyságrendű és jelentőségű fesztivál nem volt a rocktörténelemben.

Fotó: Northfoto

„Nem a jelenlévők száma a fontos, hanem az, hogy az amerikai középosztály tízen- és huszonévesei voltak a Bethel melletti domboldalon. Többnyire nem hippik, hanem azok, akikhez a hippiéra, a szeretetnyarak után elszivárogtak a korábbi underground-alternatív értékek és eszmék (szex, drog, rock and roll, békevágy, fogyasztóitársadalom-ellenesség, új ízlésvilág, kisebbségi jogok tiszteletben tartása, stb.) Ott voltak a Hairből ismert Bergerek is, de inkább a „megvilágosodott” Bukowskik és Sheilák élvezték a felfedezett szabadságot. Számukra ennek megélése, a közösségi érzés felfedezése (s az ebből születő új amerikai álom egy új világról) – fontosabb volt, mint maga a zene, hiszen akkor minden hétvégén rendeztek fesztiválokat”.

Sebők János szerint Woodstock egy új szellemiség, gondolkodásmód, értékrend és életforma demonstrációja volt, amely később mainstreammé vált. „Woodstock népe később történelmi léptékkel is átalakította Amerikát, s ennek a folyamatnak lett a része, hogy Clinton, majd most Obama amerikai elnök lehetett”.

Richie Havens  fellépett a fesztivál negyvenedik évfordulóján, 2009-ben rendezett emlékkoncerten is, azóta viszont nem koncertezett. Húsz éve Bill Clinton amerikai elnöki beiktatásán is játszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik