Külföld

Az USA aggódik a magyar emberi jogokért

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 04. 19. 21:28

Washington nyilvánosságra hozta emberi jogi országjelentéseit.

Nyilvánosságra hozta pénteken éves emberi jogi országjelentéseit az amerikai külügyminisztérium.

A jelentés összegzésében a készítő – a külügyi tárcának a demokrácia, az emberi jogok és a munkaügy kérdéseiben illetékes irodája – megállapítja, hogy Magyarország többpárti alkotmányos demokrácia.
A 2010 áprilisában megtartott legutóbbi parlamenti választások szabadok és tisztességesek voltak – olvasható a szövegben.

Az amerikai külügyminisztérium Magyarország esetében a 2012-es év legsúlyosabb emberi jogi problémái között említi a roma népesség társadalmi megkülönböztetését és kirekesztését, valamint az erőszakos jobboldali szélsőségességet, amelynek erős antiszemita összetevője is volt.

A konkrét példák sokaságát felsorakoztató jelentés összegzése szerint a romákat sújtó diszkrimináció továbbra is jelentős mértékben korlátozza az érintettek hozzáférését az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyhöz és a szociális szolgáltatásokhoz. Folytatódtak a jobboldali szélsőségesség megnyilvánulásai, beleértve félkatonai csoportok nyilvános kampányait, a romák és más kisebbségek megfélemlítését és az ellenük való gyűlöletkeltést.

“A kormány alkotmányos reform végrehajtására használta fel kétharmados parlamenti többségét, ennek sebessége és mértéke olyan aggályokat keltett, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere erodálódik” – áll a jelentésben.
“Ezeket az aggodalmakat felerősítette, hogy számos +sarkalatos törvény+ lépett életbe, s ezek jövőbeni megváltoztatásához szupertöbbségre lesz szükség, valamint az, hogy nagy számban fogadtak el új törvényeket, és sok esetben alig vagy egyáltalán nem történt konzultáció a kisebbséggel” – írta az amerikai külügyminisztérium.

A tárca szakértői a dokumentumban emlékeztettek, hogy a kormány módosította az igazságügyi rendszerre, a vallási szervezetekre és a médiaszabadságra vonatkozó jogszabályokat.

“Mindazonáltal továbbra is fennmaradtak olyan aggályok, hogy az új szabályozásban foglalt rendelkezések csorbíthatják a bírói függetlenséget, a vallási csoportokkal való egyenlő bánásmódot és a média pluralizmusát” – áll a jelentésben.
Az egyéb emberi jogi problémák között a jelentés megemlít, hogy a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott gyanúsítottak, különösen a romák ellen. A dokumentum szerint aggodalmat keltett a médiaszabályozó hatóság hatáskörével kapcsolatos törvény.

A szöveg megfogalmazása szerint problémát jelent a kormányzati korrupció, a nők és gyermekek elleni, a társadalom által elfogadott erőszak, az antiszemita támadások és vandalizmus, illetve az egyházak elismerésének a politika által meghatározott folyamata.

A jelentés szerint a magyar kormány általában tett lépéseket a visszaéléseket elkövető tisztviselők üldözése és megbüntetése érdekében, akár a biztonsági szolgálatokban, akár a kormányzat egyéb területein tevékenykedtek azok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.