Szórakozás

Méreg lehet a háziporban

takarít (porszívózás, takarítás, )
takarít (porszívózás, takarítás, )

Óvodát, általános iskolát és magánlakást is vizsgált a Levegő Munkacsoport. Az ott talált pormintában jelentős mennyiségű ólmot és ftalátokat találtak.

A Levegő Munkacsoport két óvodából, egy általános iskolai tornateremből, egy PC-bontó üzletből, három magánlakásból és egy autóból származó pormintákat elemeztetett. Az összes porminta tartalmazott káros anyagokat. Rendkívül szennyezett volt az iskolai tornateremből és az egyik óvodából származó minta, melyekben kiemelkedő volt a mérgező ólom és hormonkárosító hatású ftalátok mennyisége.

A mindennapi tárgyainkban, környezetünkben található anyagok megjelennek a helyiségek háziporában. Káros vegyületek származhatnak többek között a műszaki cikkekből, a műanyag termékekből, a bútorokból vagy a szőnyegekből.

Simon Gergely, a projekt szakértőjének számításai szerint egyes porminták magas ólom- illetve ftaláttartalma aggodalomra ad okot. A legnagyobb kockázatot a tornateremben mért ólomkoncentráció (994 mg/kg) jelentheti, melyből akár a tolerálható napi bevitel (TDI) közel háromszorosa is bejuthat egy kisgyermek szervezetébe. Az ólom sejt- és idegméreg, a szervezet magasabb ólomkoncentrációja az intelligencia csökkenésével jár. A Levegő Munkacsoport irodájának (227 mg/kg) és az egyik óvodának a pora (166 mg/kg) is említésre méltó koncentrációban tartalmazta a nehézfémet.

A tízből hét helyszínen találtak évek óta kivont veszélyes poliklórozott bifenileket (PCB) a porban. Mivel a PCB-k nem bomlanak le és felhalmozódnak az élő szövetekben, emellett mérgezőek, mutagének (génkárosítóak), gyártásukat és felhasználásukat világszerte tiltja a Stockholmi Egyezmény – írja cikkében a HáziPatika.com.

Kattintson ide a teljes cikkhez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik