Külföld
boston (boston)

Bostoni terror – nem tudnak magyar sérültről

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 04. 16. 09:10

Hárman meghaltak, 144-en megsebesültek, 17 ember állapota válságos.

Átkutatott egy lakást a rendőrség helyi idő szerint hétfő éjjel Boston külvárosában; a hatóságok megerősítették, hogy a házkutatás a nagyvárosban rendezett maratoni futás célvonalánál elkövetett robbantással függ össze. A WBZ tévéállomás szerint a rendőrség nem közölte, kinek a lakását kutatták át Revere városrészben, és mit kerestek. Azt sem tudni, hogy a hatóságok milyen nyomon indultak el a robbantásos merénylet tettesei után.

Helyi idő szerint délután 2 óra 50 perckor történt az első robbanás, majd 12 másodpercre rá, mintegy száz méterrel arrébb következett be a második detonáció a futóverseny célegyenesénél. Szemtanúk szerint miután eloszlott a füst, több tucat áldozat feküdt a földön. Többen közülük eszméletlen állapotban voltak, néhányan leszakított végtagokkal. Pánik tört ki, a versenyzők és a nézők fejvesztve menekültek a helyszínről. Az ünnepélyesen fellobogózott környéket vér, törmelék és üvegszilánk borította, az ablakok a második emelet magasságáig kitörtek.

A halottak egyike egy 8 éves kisfiú volt, de a The Boston Globe című lap szerint legkevesebb nyolc 2 és 12 év közötti gyereket is kórházba vittek. A sebesültek közül 17-en válságos, 25-en súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A legtöbb sérülés az alsó végtagokon keletkezett, de olyanok is érkeztek a kórházakba, akiknek beszakadt a dobhártyája.

A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta. A robbantásokkal összefüggésben – az első híradásokkal ellentétben – senkit sem vettek őrizetbe. A CNN rendőrségi információkra hivatkozva közölte, hogy a detonációkat kukákba rejtett, házilag készített pokolgépekkel hajtották végre. A kisméretű robbanószerkezeteket golyóscsapággyal töltötték meg, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát. A terrorelhárítók a merényletet követően összesen öt gyanús csomagot találtak, amelyekről azonban később kiderült, hogy nem rejtenek bombát. A nap folyamán, a futóversenyen elkövetett merényletet követően tűz ütött ki a JFK elnöki könyvtárban, amiről egy ideig tévesen úgy gondolták, köze lehet a támadáshoz. A tűzesetben senki nem sérült meg.

Obama: Kiderítjük, ki, miért tette ezt

“Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért” – jelentette ki Barack Obama, aki délután 6-kor mondott televíziós beszédet. Az elnök nyilatkozatában nem említette a “terrortámadás” kifejezést.  “Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát” – hangsúlyozta az elnök. Mint mondta, a tények maradéktalan ismerete híján nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, “nyilvánvaló”, hogy terrorcselekmény történt, és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre. A CNN úgy értesült, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Nem tudnak magyar sérültről

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja azt mondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig Magyarországnak az Egyesült Államokban működő külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

Bostonban a robbanás környékét, a közeli zöld metróvonalat, a Charles-folyó hídjait, de még a város légterét is lezárták. Massachusetts fővárosában lemondták a tervezett tömegrendezvényeket, így a sportrendezvényeket és a koncerteket is, és megerősítették két Bostonhoz közeli atomerőmű védelmét is. Elővigyázatosságból Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.

Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden lehetséges eszközzel kapcsolódjanak be az ügy felderítésébe. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte együttérzését. A merénylet miatt a hétfői maratonfutás több ezer részvevője nem fejezhette be a távot.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik legrangosabb futóversenye, amelyen idén több mint 23 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

Törölték a Boston-Indiana NBA-összecsapást

A hétfői robbantások miatt törölték a keddre kiírt Boston Celtics-Indiana Pacers mérkőzést az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának utolsó fordulójából. A liga közleménye szerint nincs szükség új időpontra, ugyanis a rájátszásba már mindkét gárda biztosította helyét, ráadásul a végeredmény sem befolyásolná a csapatok helyezéseit. Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) is elhalasztották a Boston Bruins-Ottawa Senators összecsapást.

München árnyéka

Az 1972-es müncheni játékok óta a népszerű sportrendezvények mindig kiemelt terrorveszélyeztetettségű eseménynek számítanak. Akkor a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet követette el merényletet az olimpián, 11 izraeli sportoló vesztette életét. A történtek hatására, akár a legtöbb külföldi országban, Magyarországon is ekkor ébredtek rá a terrorfenyegetettség veszélyeire, és egy speciális képzésen átesett egység hiányára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.