Nagyvilág

40 éve lett fekete a szeptember

muncheni mészárlás elkövetői (münchen, olimpia, terrorista, )
muncheni mészárlás elkövetői (münchen, olimpia, terrorista, )

Negyven éve annak, hogy a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet merényletet követett el a müncheni olimpián, amelynek következtében 11 izraeli sportoló vesztette életét. Képgaléria.

1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott az olimpiai falu kerítésén,  a 25A kapu közelében, és behatoltak az izraeli olimpiai csapat Connolly Straße 31 alatti szállására.

A gépfegyverekkel felszerelkezett túszejtőknek nem került nagy fáradságába az izraeli sportolókat ártalmatlanná tenni, hiszen a sportolók nem zárták be az ajtókat. A biztonsági intézkedések is sokkal lazábbak voltak, mint az 1936-os berlini olimpia idején, ezzel kívánták a németek jelezni, hogy ez már egy másik Németország.


A képre kattintva archív képanyag a túszdrámáról!Fotók: AFP

Két sportoló, Joseph Romano és Moshe Weinberg rögtön a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok kudarcba fulladt és dilettáns kiszabadítási akciója során a többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is. Később a két túlélő (de el nem ítélt) palesztin túszejtőt, valamint az akció feltételezett kitervelőjét, az izraeliek titkos akció során kivégezték.

A sportolók névsora
David Mark Berger, Ze’ev Friedman, Joseph Gottfreund, Eliezer Halfin, Joseph Romano, André Spitzer, Amitsur Schapira, Kahat Schor, Mark Slavin, Jaakov Springer és Moshe Weinberg.

A bajor rendőrség az akció során nem volt tekintettel a következményekre, mint azt az egész világ az élő TV- és rádióközvetítésnek köszönhetően láthatta – írja a Wikipédia.

Videó – az olimpiák legsötétebb napja volt szeptember 5-e:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik