Nagyvilág

44 éve várja kivégzését

A világ leghosszabb ideje siralomházban lévő embereként bekerült a Guinness-rekordok közé az a 75 éves japán elítélt, aki 1968 szeptembere óta vár kivégzésére.

Hakamada Ivaót négyrendbeli gyilkosságban találták bűnösnek. A szigetországban Hakamada-incidens néven ismert bűnügyben 1966 júniusában egy cégtulajdonos és három családtagja lelte halálát lakástűzben. Az esetért Hakamadát gyilkossággal és betöréssel vádolták meg, majd ítélték halálra. Az ítéletet a legfelsőbb bíróság 1980-ban helyben hagyta.

A férfi 1968 óta van rács mögött egy tokiói börtönben, és jelenleg éppen ügyének újratárgyalását akarja elérni, a DNS-bizonyítékok ellentmondásosságára hivatkozva.

Hakamadát képviselői szerint magánzárkában tartják fogva, és még az őrökkel sem beszélgethet engedély nélkül. Már évek óta nem fogadott látogatókat, és állítólag elmebajban szenved.


Forrás: Amnesty International

Japánt számos bírálat éri más fejlett, elsősorban európai országok, valamint emberi jogi szervezetek részéről, amiért még mindig érvényen van a halálbüntetés a szigetországban. Japánt azért is gyakran bírálják, mert a legsúlyosabb büntetési tételt a mai napig akasztással hajtják végre, az elítéltek pedig rossz körülményeknek és hosszú bizonytalanságnak vannak kitéve a siralomházakban, ahol jelenleg 132-en várakoznak kivégzésükre. Ugyanakkor felmérések szerint a japánok döntő többsége támogatja a halálbüntetés fenntartását.

Bár Hakamada 44 és fél éve ül börtönben, a siralomházban töltött idő hivatalos Guinness-rekordja „csak” 42 év, mivel a rekordok könyve csupán az 1968 és 2010 közötti időt vette számításba – írta a Mainicsi Simbun japán lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik